Není pochyby, že 20. století bylo „stoletím, které odešlo od Boha“. Bůh a církev už nejsou středem života společnosti ani jednotlivce. Ale na začátku 21. století je možné říci: Bůh neodešel ze srdce a ze života mnohých křesťanů v Evropě a ve světě. Svět odešel od Boha, ale Bůh neodešel ze života mnoha mužů a žen.
 
Za názvy institucí a pojmy, které zůstaly stejné, se hluboce změnil způsob bytí křesťanů. Vymizel stesk po křesťanském světě a státě, ale neztratila se víra, která je předávána společenstvími. Existují miliony mučedníků tohoto století, kteří položili svůj život za víru, mučedníky nacismu, oběti za spravedlnost, oběti etnické nenávisti, a mnoho jiných. Dědictvím 20. století není křesťanství triumfální, všudypřítomné, zpupné. Nýbrž je to „slabá síla“ nebo, chcete-li, „pokorná“, ve světě a tváří v tvář světu velkému a krásnému, rozporuplnému. Je slabá, protože naše křesťanské komunity nejsou vítězné; protože je církev ve velmi složitém světě; protože křesťan nemá silné a mocné prostředky; protože člověk je slabý tvor. Křesťanství se stalo osobní volbou. Je tiché, nenásilné, ale současně silné. V této situaci musíme být především učedníky. „Síla“ křesťanského společenství se objevuje v každodenním naslouchání Božímu slovu. Řehoř Veliký řekl: "Boží slovo roste s tím, kdo je čte, a v tom, kdo je čte." Věřící lépe chápou, kým jsou, otevřou-li své srdce Božímu slovu. Naše místo je u nohou Pána, abychom prvotně naslouchali jeho slovu a hlouběji mu rozuměli. Dříve než jsme aktivisté, bojoví nadšenci či příslušníci církve, jsme především učedníci. Z toho vyplývá společenství modlitby.

Svět od Boha odešel, ale v našich sekularizovaných městech stále pulzuje přání slyšet jeho slovo a modlit se. Není první věcí našich komunit odpovídat na tuto touhu? Církev, která žije více v liturgii a v naslouchání Božímu slovu, objeví, jakou silou je její slabost v životě světa.


***

Se svolením zpracováno podle knihy: Andrea Riccardiho: Bůh nemá strach, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství


***

Několik kapitol z této knihy naleznete zde