17. listopadu 2007 v 19:30, Praha Rudolfinum
17.11.2007 proběhne v pražském Rudolfinu mimořádný a vyjímečný koncert, jako pocta zesnulému Petru Ebenovi.
Svým hudebním dílem, které zasahuje do všech kompozičních oblastí – od drobných dětských písní až po monumentální církevní operu – se Petr Eben zařadil mezi nejvýraznější české soudobé skladatele. Především jeho varhanní cykly patří mezi nejhranější skladby, v nichž vynikla duchovní a etická hloubka prostupující celou jeho tvorbu. Hudba pro Petra Ebena neznamenala nikdy jen tóny, nebyla něčím, co jen zní, ale především čímsi, co oslovuje. Byl přesvědčen o služebním poslání hudby.
Účinkují:
Pražský filharmonický sbor
Lukáš Vasilek a Miroslav Košler - sbormistři
Aleš Bárta - varhany
Ivana Pokorná - harfa


Program z díla Petra Ebena:
Řecký slovník (ženský sbor, harfa)
Missa Adventus et Quadragesimae (mužský sbor, varhany)
Láska a smrt (komorní sbor a cappella)
Salve Regina (velký sbor a cappella)
Cantico delle creature - Píseň bratru slunci (velký sbor a cappella)
Pražské Te Deum 1989 (velký sbor, varhany)



Praha Rudolfinum
17. listopadu 2007 v 19:30

Vstupenky: Pokladna České filharmonie, Rudolfinum, Praha, Alšovo nábř. 12, Praha 1.
Cena vstupenek: 100,/ 200,Kč

email: vstupenky@cfmail.cz;
telefon:+ 420 227 059 227
telefonní servis je k dispozici v pracovní dny od 10 do 18 hodin (nebo do začátku koncertu), mimo uvedené časy zanechte prosím zprávu na záznamníku; fax: 227 059 327





Koncert pořádá
Pražský filharmonický sbor
Pražský filharmonický sbor je největším vokálním smíšeným tělesem v České republice a patří mezi nejlepší smíšené sbory na světě. Již osm desetiletí aktivně spoluvytváří podobu a charakter především evropské hudební kultury.

Umělecký vývoj a význam tohoto tělesa dokládá nejen obrovské množství koncertů i představení, která absolvoval, ale i stovky nahrávek, které patří na trhu s nosiči zvuku ke stále vyhledávaným.
Pražský filharmonický sbor je moderním profesionálním tělesem. Díky každodenní práci a jasnému uměleckému vedení je schopen nastudovat jakékoliv vokální a vokálně instrumentální dílo a respektovat jeho styl. Díky tomu je neustále zván ke spolupráci s předními českými, evropskými i světovými dirigenty, orchestry a festivaly. Je nositelem několika desítek významných mezinárodních hudebních cen a patří již mnoho let k významným reprezentantům České republiky v zahraničí.



***

Zemřel hudební skladatel Petr Eben

24.10.2007, krátce před půlnocí, opustil po dlouhé nemoci doma v Praze své blízké hudební skladatel Petr Eben ve věku 78 let. Byl uznáván v evropském i světovém měřítku. Působil na Katedře hudební vědy Filosofické fakulty UK a na Katedře skladby Akademie múzických umění v Praze. Dále byl činný jako dramaturg. V Manchesteru převzal čestnou profesuru. Přinášíme i životopis skladatele.


Praha: Svým hudebním dílem, které zasahuje do všech kompozičních oblastí – od drobných dětských písní až po monumentální církevní operu – se Petr Eben zařadil mezi nejvýraznější české soudobé skladatele. Především jeho varhanní cykly patří mezi nejhranější skladby, v nichž vynikla duchovní a etická hloubka prostupující celou jeho tvorbu. Hudba pro Petra Ebena neznamenala nikdy jen tóny, nebyla něčím, co jen zní, ale především čímsi, co oslovuje. Byl přesvědčen o služebním poslání hudby.

Životopis

Český hudební skladatel a varhaník Petr Eben se narodil 22.1.1929 v Žamberku. Základní školu navštěvoval v Českém Krumlově, kde také během druhé světové války nastoupil na reálné gymnázium, odkud byl v roce 1944 vyloučen. Následovala nucená práce nejprve v tiskárně, potom na stavbě a nakonec v kamenolomu. V roce 1945 byl internován v koncentračním táboře Buchenwald.

Po skončení války Eben ukončil studium na gymnáziu maturitou a roku 1948 vstoupil do klavírní třídy profesora Raucha na pražské AMU. V roce 1950 zahájil na téže škole studium skladby u Pavla Bořkovce. Krátce působil jako dramaturg v České televizi, pedagogicky pracoval na Katedře hudební vědy filosofické fakulty Univerzity Karlovy (nejprve jako lektor klavírní hry a čtení partitur, později se stal odborným asistentem a posléze docentem) a na Katedře skladby Akademie múzických umění v Praze. Po listopadových politických změnách v roce 1989 byl jmenován předsedou Výboru mezinárodního festivalu Pražské jaro, stal se čestným předsedou Společnosti pro duchovní hudbu.

Jeho jméno je známé i v zahraničí, kde se proslavil nejen jako skladatel, ale i jako varhaník a pedagog (ve školním roce 1978-79 byl profesorem skladby na Royal Northern College of Music v Manchesteru – zde také v roce 1992 převzal čestnou profesuru; při svých četných zahraničních cestách přednesl i několik obsáhlých přednášek o české soudobé hudbě). V roce 1991 obdržel vyznamenání francouzského ministra kultury "Chevalier des arts et des letters" (Rytíř umění a literatury). V roce 1994 získal také čestný doktorát Univerzity Karlovy a v roce 2002 mu prezident Václav Havel udělil Medaili za zásluhy.

Z jeho plodného díla uvádíme několik titulů:

Kantáty, mše a pašije: Missa adventus et quadragesimae, Hořká hlína, Missa cum populo

Oratoria: Apologie Sokratus, Anno Domini

Skladby pro smíšený sbor: Pater noster, Liturgické zpěvy, Pražské Te Deum 1989

Byl autorem Skladby pro smíšený, mužský, ženský i dětský sbor, úprav lidových písní a mnoha dalších děl.

Petr Eben měl tři syny – Marka, Petra a Davida. Nejznámější je Marek, herec, hudební skladatel, moderátor a písničkář. Trio bratří Ebenů ve své hudební tvorbě spojuje klasiku, folk, rock, jazz a vytříbený humor. Vydalo už několik alb. (Zdroj: www.cirkev.cz)