Křesťanský komunitní web mládeže signály.cz má novou verzi. Kromě výrazných designových změn se mohou uživatelé těšit také na novinky v obsahu.
„Nejdůležitějším obsahem signály.cz je nástěnka akcí a blogy, na kterých uživatelé publikují vlastní články. Proto jsme chtěli dát těmto dvěma sekcím v nové verzi větší prostor,“ popisuje vizi koordinátor projektu Jan Šedo. Například akce tak mohou zájemci nově vyhledávat jednodušeji pomocí mapy nebo na základě vytvořených kategorií.

Nejvýraznější změnou je propojení menu pro nepřihlášené a přihlášené uživatele. Nepřihlášení sice na stejné stránce vidí téměř všechno co přihlášení, nemohou ale sledovat aktivitu svých přátel a aktivně se zapojovat - přidávat obsah, komentovat... Větší prostor na hlavní straně pro přihlášené tedy dostala sekce „Co se děje“, ve které se objevují aktuálně přidaná fotoalba, videa nebo odkazy přátel. Uživatelé tak rychle zjistí, jestli se od jejich poslední návštěvy něco událo nebo ne.

„Snažili jsme se, aby prostředí signály.cz bylo přehlednější a intuitivnější,“ komentuje změny v designu Ondřej Válka, hlavní designer, který svůj návrh nové verze signály.cz obhajoval jako bakalářskou práci na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně.

Při přípravě nové verze brali programátoři ohled především na přání a podněty samotných uživatelů, kterých se za tři roky provozu minulé verze nastřádaly spousty. Přibude tedy například možnost vše komentovat, a také se zlepší nastavení soukromí. Každý si bude moci vybrat, zda jeho osobní údaje mohou vidět všichni nebo jen jeho přátelé.

Nejvýraznější změnou v obsahu je nový s.magazín, ve kterém budou vycházet pravidelné rubriky. „Patří mezi ně například zpravodajský Týden o aktuálním dění, rubrika E-neděle sloužící především k zamyšlení nebo Události, které informují o významných výročích nebo osobnostech spjatých s konkrétním datem,“ informuje o novinkách v obsahu šéfredaktorka signály.cz Aneta Macanová.

Internetové stránky by se měly stát také srozumitelnější pro nové uživatele. „Mnoho lidí nám říkalo, že při první návštěvě webu signály.cz nevěděli, co by se na něm mělo nacházet. Proto na úvodní stránku přidáme základní informace o tom, co vše zde můžou najít,“ upřesňuje Válka.

Na tvorbě nové verze se již přes rok podílelo bezmála dvacet programátorů a designerů z řad dobrovolníků. Novinky pomáhali testovat a připomínkovat samotní uživatelé komunitního webu. „Víme, že spuštěním to vlastně všechno teprve začíná a čeká nás ještě hodně práce, abychom reflektovali zpětnou vazbu z ostrého provozu,“ říká Šedo.

Novou podobu webu si můžete prohlédnout na www.signaly.cz.