Večer 8.3. jsem si četl na www.zive.cz článek Na mši na Internet Tam jsem našel odkaz na pěkné stránky o sv.Hostýnu www.hostyn.cz ale také stránky odkazující na dvě online webové kamery. Jedna ukazuje chrám zvenku a druhá zobrazuje interiér chrámu. Blížila se půlnoc a já jsem si otevřel v prohlížeči jednu z hostýnských webových kamer. Nezbytné potvrzení bezpečnostního certifikátu a už se dívám na stránku prohlížeče, ano je to svatohostýnský chrám. Úžasné.
Hodiny na horní liště obrazu ukazují něco kolem půl šesté středoevropského času. Světlo reflektorů ostře ozařuje průčelí chrámu. Po obou stranách prosvítá temně modrá obloha s mraky. Dává tušit, že se bude brzy rozednívat. A opravdu během půl hodiny se minutu po minutě mění barva oblohy v pozadí a stává se stále více světlejší. Kolem šesté je už zřetelně vidět kaple sv.Jana Sarkandera.
Denní světlo začíná soupeřit s reflektory, ale reflektory ještě stále výrazně pozlacují svými paprsky obě sochy po stranách schodiště. V dalším okně prohlížeče jsem si otevřel stránku s druhou kamerou, jež zabírá interiér. Moc toho ale vidět nebylo. Ze tmy jen prosvítalo postranní okno. Během následující hodiny ale přibývalo více a více světla. Je patrné, že strom nad kaplí se zřetelně kývá ve větru. Snadno si přečtu nápis "Zůstaň matkou lidu svému" a vidím kolik ukazují hodiny. Před sedmou už denní světlo zcela převládlo a tak jsou vidět krásně i schody s jazykem sněhu. Sníh je i okolní trávě pod kamenným zábradlím, ale není ho už moc. Při bedlivějším studiu obrazu jsou vidět nějaké duchy. Kamera je nejspíš někde za oknem a zabírá také reflexy od skla.

Při pohledu dovnitř basiliky druhou kamerou je vidět osvětlené kněžiště. Upravuji obě okna, abych mohl oba obrazy sledovat současně. Do sedmé hodiny zbývají snad jen dvě minuty. Klikám na ikonu reproduktoru s odkazem http://bazilika.nwt.cz/zvuk.asx , spustí se Windows Media Player a slyším nějaké ruchy. Přesně v 7:00 středoevropského času zazní zvonek a začíná mše svatá. Vidím věřící v předních lavicích, kněze i ostatní. Postavy jsou ale velice malé. Chtělo by to další detailní kameru, kameramana a střih. Zvuk je velice dobrý, za celou dobu přenosu došlo jen ke krátkému několikasekundovému výpadku. Slyším například čtení z knihy Ester a následné krátké kázání. Mše končí v 7:30. Obraz uvnitř baziliky "zamrznul" na statický snímek, zvuk přestal jít úplně. Na stránce je ostatně upozornění, že se zvuk přenáší jenom během mše svaté.

Venku je už opravdu pořádně světlo. Úžasné. Byl jsem na pouti na Svatém Hostýně a přitom jsem neopustil náš dům v Minnesotě, vzdálený sedm časových pásem. Je půl jedné v noci. Za čerstva píši tyto dojmy se své první internetové pouti a chystám se do postele.
 
Josef Chlachula
chlachula@geocities.com