živě na TV Noe v pátek 29.2. od 20:05
Okultismus, magie, neznámé síly... Tato slova v lidech od nepaměti vzbuzovala jakousi bázeň a současně zvědavost. Přitom církev tyto praktiky vždy zakazovala. Téma okultismus bude obsahem živého vysílání TV Noe v pátek 29.2.2008 od 20:05. Do vysílání se můžete zapojit i vy prostřednictvím e-mailu, či SMS - zprávy.
Okultismus, magie, neznámé síly... Tato slova v lidech od nepaměti vzbuzovala jakousi bázeň a současně zvědavost. Přitom církev tyto praktiky vždy zakazovala. Nikoli proto, že by popírala přítomnost různých nadpřirozenných sil, které působí ve světě, ale pro nesprávnou touhu člověka podmanit si skryté mocnosti. Jedná se o formu modloslužby, odmítající svrchovanost Boha.

Pater Vojtěch Kodet, ThD., generální delegát českého řádu karmelitánů, a pater Jaroslav Brož, ThD., S.S.L., biblista z pražské Katolické teologické fakulty, budou odpovídat na dotazy moderátora a diváků na téma okultismus. Psát lze na adresu: vysilani@tvnoe.cz anebo ve formě SMS-zprávy na čísle +420 774 116 407, a to již nyní anebo během samotného přímého přenosu. Pro tentokrát nebude v provozu telefonní linka pro vstup do živého vysílání. Televize NOE vysílá i on-line prostřednictvím internetu. (Někteří z našich čtenářů nám psali, že na uvedené adrese on-line vysílání nelze spusit. Našli jsme tedy i alternativní adresu, ze které by on-line vysílání již spustit mělo jít - a sice: www.play.cz/televize/tv-noe. Pouze si vyberete a kliknete na kvalitu přenosu...)

Prožijte tedy neobvyklé datum 29. února
nad neobvklým tématem s Televizí NOE.

***

Co je to okultismus?
(Vojtěch Kodet)

Slovo „okultismus“ pochází z latinského „occultus“ - tajný, skrytý, utajený.

Okultismus představuje duchovní nauku („vědu“) spojenou se zvláštními schopnostmi, ve které lidé hledají buď poznání nebo moc z jiného zdroje než z Boha, a to tam, kde takové poznání nebo moc může pocházet pouze z Boha. Jde o tajnou nebo skrytou nauku, která se zabývá nadsmyslovými jevy, jež nelze vědecky vysvětlit. Každá okultistická nauka vychází z přesvědčení, že ve světě kromě racionálně poznaných sil existují ještě jiné neznámé síly, se kterými může člověk nějakým způsobem zacházet a je ovládat pomocí magie nebo tajné praktiky, a tak dosáhnout nadvlády nad lidmi nebo věcmi. Takovými praktikami za účelem tajného poznání nebo moci se lidé otevírají působení zlých duchů, i když si to neuvědomují a často mají pocit, že nedělají nic špatného. Všechny křesťanské církve považují jakékoli formy okultismu za hříšné a škodící člověku na jeho životní cestě. Písmo sv. Starého i Nového zákona v tomto mluví zcela jasně.

Teoretickým základem pro okultismus je esoterismus (z řeckého „esoteros“ – uzavřený, vnitřní, vyhrazený několika jedincům). Esoterické učení je určeno zasvěcencům a uzavřeným skupinám. Zavazuje k uchování tajemství. Okultní praktiky se vykládají na základě zákonů esoterismu; okultismus je pak jako praktické dotažení esoterismu.

(Z podkladů Vojtěcha Kodeta pro televizní diskuzi. Kompletní text jeho příprav zvřejníme zde v pátek 29.2.2008 v 19:30 hod - tedy před začátkem televizní diskuze na táma okultismus...)