Vatikán. Netypické zakončení měla středeční generální audience Svatého otce. Benedikt XVI. dlouze apeloval na modlitbu za církev v Číně. Jak papež řekl, počet křesťanů v této zemi roste, ale Kristus je stále pronásledovaný. Proto čínští katolíci potřebují v této kritické situaci naše intenzívní modlitby, mají na ně právo.

Zvláštním způsobem svěřil papež jejich osudy Panně Marii:

„Všichni víme ze Skutků apoštolů, že když byl Petr ve vězení, všichni se horlivě modlili a dosáhli toho, že jej anděl vysvobodil. I my si tak počínejme: modleme se intenzivně, všichni společně za tuto církev s důvěrou, že modlitbou pro ni můžeme udělat něco velmi reálného. Čínští katolíci mnohokrát řekli, že si přejí jednotu se všeobecnou církví, s nejvyšším Pastýřem, Petrovým nástupcem. Modlitbou můžeme církvi v Číně vyprosit, aby zůstala jedinou, svatou a katolickou, věrnou a pevnou v učení a v církevní kázni. Zaslouží si veškeré naše sympatie.
Víme, že mezi našimi bratry biskupy, jsou někteří, kteří trpí a jsou při výkonu své biskupské služby vystaveni nátlaku. Jim, kněžím a všem katolíkům, kteří narážejí na obtíže ve svobodném vyznávání víry vyjadřujeme svoji blízkost. Svojí modlitbou jim můžeme pomoci nalézt cestu k uchování živé víry, silné naděje a vroucí lásky vůči všem, a k ucelené eklesiologii, kterou jsme přijali od Pána a apoštolů a která je nám až do dneška věrně předávána. Modlitbou můžeme dosáhnout toho, že jejich přání být v jedné a všeobecné církvi překoná pokušení nezávislosti na Petrovi. Modlitbou můžeme dosáhnout, že se jim i nám dostane radosti a síly hlásat a dosvědčovat s veškerou smělostí a bez překážek Ježíše Krista ukřižovaného a vzkříšeného, nového Člověka, přemožitele hříchu a smrti.“

Benedikt XVI. připomněl, že zvláštním dnem modlitby celé Církve za křesťany v Číně je liturgická památka Matky Boží Pomocnice křesťanů, která připadá na úterý 24. května. Je to poutní slavnost Matky Boží ze Sheshan, hlavního mariánského poutního místa Číny. Policie ovšem už ohlásila zákaz poutí v tento den. Jak informuje agentura AsiaNews, katolíci Římu věrné podzemní církve se rozhodli zákaz obejít tím, že organizují velkou pouť už tento víkend.

Věřící v Číně jsou znepokojeni nedávným vyostřením antikřesťanské politiky Pekingu. Jeho výrazem byla loňská biskupská svěcení navzdory zákazu Svatého stolce, volba loutkového episkopátu vlastenecké církve a masové zatýkání věřících podzemních křesťanských společenství.

(job)

***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu