Studijní den - první krok na cestě
V sobotu 23. ledna se v kostele sv. Vojtěcha v Dejvicích konal Studijní den o liturgické hudbě, pořádaný Společnou liturgickou komisí pražské arcidiecéze a plzeňské diecéze. V téměř zaplněném prostoru kostela nechyběl pan kardinál Miloslav Vlk a biskupové František Radkovský a Karel Herbst.
Po krátkém úvodu pana kardinála a po společné modlitbě následoval blok přednášek, díky nimž bylo možné se na věc podívat z různých úhlů pohledu. Jako první vystoupil P. Michael Martinek, SDB, který ve svém příspěvku o dialogu církve a mládeže nabídl dva podněty pro další vývoj vzájemného dialogu: mladí by se měli učit rozlišovat kvalitu hudby a církev by zase mohla být více otevřená vůči kultuře mládeže. P. Jan Balík svůj příspěvek o výrazových prostředcích v pastoraci mládeže doprovodil video ukázkami liturgie z několika Světových dní mládeže (SDM), na nichž demonstroval charakteristiky liturgické hudby během SDM. Doc. Marek Franěk promluvil o hudebních preferencích mladých lidí a upozornil na fakt, že neexistuje žádná jedna "hudba mladých," ale že je naopak možné nalézt velkou rozrůzněnost hudebních preferencí. P. Jan Kotas přinesl obecnější téma, do něhož je třeba pojednání o liturgické hudbě zasadit, totiž povaha liturgie jako takové a její význam v životě církve. RNDr. Jiří Kub hovořil o kritériích liturgické hudby, jak je přináší Motu proprio Pia X. Tra le sollecitudini, a o jejich nejnovější vatikánské reflexi, která je akceptuje a potvrzuje v jejich obecné platnosti. Posledním přednášejícím byl PhDr. Jan Kováč, vedoucí scholy Credenc, jehož tématem byla moderní populární hudba a její místo v liturgii.

Po přednáškách následovala panelová diskuze, do níž se zapojili Jan Balík, Jan Baťa, Jiří Kub, Lukáš Kubenka, Petr Pavlíček a Pavel Šupol. Nezáviděníhodného úkolu moderování diskuze, stejně jako průběhu celého studijního dne, se ujal P. Vít Zatloukal.

Výsledky Studijního dne by se daly (viděno očima "obyčejného" účastníka) popsat jako rozpačité. Sešlo se sice velké množství lidí, ale drtivá většina z nich patřila k sympatizantům "Otevřeného dopisu varhaníků", takže názorové zastoupení bylo, pokud jde o účastníky, dost jednostranné. Oproti tomu přednášející byli naštěstí vybráni tak, že během dne byla prezentována řada různých názorů, někdy téměř protichůdných. Těžko tedy lze z toho všeho, co zaznělo, vyvozovat nějaký ucelený závěr, spíše by se daly zmínit některé požadavky, které ze Studijního dne vyplynuly, jak je v závěru výstižně shrnul biskup František Radkovský: potřeba tvorby nových liturgických a duchovních skladeb, vzdělávání kněží, varhaníků, ale i všech ostatních účastníků liturgie, hledání způsobů jak oslovit dnešní diferencovanou společnost, modlitby. Uplynulý Studijní den byl prvním pokusem o dialog, který potřebuje pokračování. Kdy se ho dočkáme, to zatím není jisté.

Související odkazy:
- Reakce na tzv. Otevřený dopis varhaníků o liturgii
- Sobotní studijní den o liturgické hudbě nebyl poslední