Dnes můžeme pozorovat obecný nezájem o křesťanství a osobu Ježíše Krista. Žijeme v kultuře, kde téměř vymizel zájem o tradiční podobu tohoto vyznání, kde lidé ztratili souvislost mezi svou denní realitou a tím, co křesťanství přináší. Potřeba duchovního naplnění jim přitom není cizí. Lidé proto vyhledávají a respektují různé léčitele, astrology či věštce… Čím to, že křesťanství a Ježíš Kristus narozdíl od těchto směrů zůstává za prahem jejich zájmu?
Možná, že tento nezájem není způsoben ani tak obsahem a poselstvím křesťanské víry, jako spíš formou a stylem, jakým je přinášena. Mnozí lidé se dnes nemají kde setkat s přátelsky a srozumitelně představeným křesťanstvím a osobou Ježíše Krista. Odmítají pak víru mnohdy z nevědomosti nebo kvůli vžitým předsudkům.


Trend se mění? Kurzy Alfa!

V poslední době vznikla nová iniciativa, která, jak se zdá, dokáže dnešním lidem křesťanskou zvěst předávat srozumitelně. Je to iniciativa, připravovaná pro lidi mimo církev nebo na jejím okraji, která se za posledních 10 let rozšířila do 135 zemí světa, a absolvovalo ji v kostelech, domácnostech, na školách, na univerzitách a ve vězeních po celém světě několik milionů účastníků. Protože se jedná o krátký praktický úvod do křesťanské víry, byl zvolen název „kurzy Alfa“ (Alfa jako úvod, základ). Kurzy Alfa s podtitulem „příležitost prozkoumat smysl života“ nejsou kurzy v tradičním slova smyslu. Dávají příležitost zkoumat křesťanskou víru v uvolněném a inspirativním prostředí během deseti setkání, konajících se jednou týdně, a nepovinného jednodenního či víkendového výjezdu. Hlavní rysy kurzů: přátelské, svěží, s humorem a přitom hluboké.
Co konkrétně jsou kurzy Alfa? Organizátoři každý týden připraví (nebo objednají) večeři v příjemném prostředí, následuje třicetiminutová, maximálně čtyřicetiminutová zajímavá sonda (videoprojekce či živý řečník) do základních témat praktického křesťanství a učení Ježíše Krista, plná příběhů a ilustrací, předeslaná krátkým hudebním úvodem. Poté se může posedět u kávy, čaje a sušenek v debatních skupinkách kolem 8-12 lidí. Pokud účastník chce, může zůstat po celou dobu pouze nezávislým pozorovatelem.

Smyslem kurzu je představit křesťanství praktickým, přátelským a srozumitelným způsobem, blízkým dnešní době a napomoci tak najít osobní vztah s Bohem skrze Ježíše Krista. Lidé, přicházející často z odlišného prostředí, zkoumají, zda existuje Bůh nebo má-li život nějaký smysl. Přicházejí s otázkami jako „Co se mnou bude po smrti?“, „Dá se odpustit?“ nebo „Co mohu mít dnes s Kristem společného?“ Kurzy Alfa jsou rovněž přirozeným způsobem jak se v případě zájmu zapojit do života místní církve. Za kurz nejsou kromě společného výjezdu vybírány žádné povinné poplatky, dobrovolně je možno přispět jen na připravované večeře. Zdrojem financí jsou jinak dobrovolné sbírky mezi věřícími a sponzorské dary.



Katolíci i protestanti společně

Na Alfě je výjimečný i rozsah zapojení jednotlivých církví. Alfa úspěšně probíhá nejen v naprosto odlišných kulturách, ale i různých církvích. V dějinách církve je to snad vůbec poprvé, kdy se všechny hlavní církve, ať už katolíci či protestanti, sjednotily na tak rozsáhlém projektu, užívajíce materiály se stejným obsahem a formou. Jak je to možné? Zaměřili se na to podstatné a základní. Úspěch Alfy souvisí se silou užití současných způsobů vyjadřování, v kontextu, kterému lidé rozumí. Je to jednak společné jídlo, zpravidla večeře, které má v sobě jedinečnou dynamiku, dále pak přátelství mezi pořadateli a hosty, která během cyklu přirozeně vznikají a skrze která se odhalují zkušenosti ve víře a konečně přátelské a srozumitelné představení základních témat křesťanství formou příběhů, ilustrací a odkazů do Bible. V Čechách kurzy Alfa pořádá již osm různých křesťanských církví. Kurzy Alfa poskytují prostředí, kde jsou lidé vyslechnuti a přijímáni, kde nejsou odsuzováni, kde mají prostor, aby se mohli věnovat velkým otázkám, které klade život.

Například v Praze bude letos na přelomu září a října 2003 zahájeno již 24 samostatných kurzů. Účastní se jich pravidelně mnoho lidí různých věkových a sociálních skupin. Z dotazníků, které jsou rozdávány na konci kurzu, vyplývá, že nejvíce se hostům líbí neformální a nenátlaková přátelská atmosféra a příležitost na cokoli se zeptat.

Kontakty na jednotlivé kurzy a více informací naleznete na www.kurzyalfa.cz či www.alphacourse.org nebo u pražského koordinátora, p. Tomáše Jandy: tel. 602 265 086 / e-mail: alfa.praha@seznam.cz. Koordinátorem za katolickou stranu je P. Josef Ptáček tel. 777 910 540 / e-mail: ptacek@knez.cz



Některé kurzy Alfa (pořádané katolíky v Praze a okolí):

• Praha 2 - Nové Město (Chemin Neuf). Setkávání: vždy v ÚTERÝ v 18:30. Začátek kurzu: 21. 10. 2003. Kontakt: p. Rokůsek, tel.: 777 767 396, mail: sekretariat@chemin-neuf.cz

• Praha 4 - Jižní Město, Chodov. Setkávání: vždy v ÚTERÝ od 19:00. Začátek kurzu: 30. 9. 2003. Kontakt: pí. Peroutková, tel.: 606 545 584, mail: mperoutkova@mediatrust.cz

• Praha 5 - Stodůlky (večerní běh). Setkávání: vždy v PONDĚLÍ od 19.00. Začátek kurzu: 22. 9. 2003. Kontakt: pí. Nováková, tel.: 251 610 850, mail: mail@centrumbutovice.cz

• Praha 5 - Stodůlky (dopolední běh). Setkávání: vždy ve STŘEDU od 10:00. Začátek kurzu: 24. 9. 2003. Kontakt: pí. Průchová, tel.: 251 613 969, mail: knihovna@centrumbutovice.cz

• Dobříš. Kontakt: Krejčová Irena, tel.: 318 521 677, tel.: 603 801 605, mail: Krejcova.I@seznam.cz



Platné k 1. 9. 2003. Prosíme o rezervaci nejpozději vždy dva dny předem. Setkání trvá zpravidla cca 2,5 hod. Vstup zdarma, přispět je možno na společné jídlo.