V nakladatelství Karolinum vychází monografie transsexualismus od doc. Jiřího Skoblíka, který působí na katedře systematické teologie Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jsou zde zevrubně probrány morální a duchovně-teologické aspekty této složité problematiky, která zasahuje hluboce do života některých osob. V české teologické literatuře jde zatím ojedinělé dílo, zpracovávající toto téma.
I když je téma speciální, není jeho výskyt v pastorační praxi ojedinělý. Čtenář publikace pochopí, že transesexualita zpravidla znamená pro svého nositele velký a závažný problém. Proto by bylo třeba, aby byl každý pastorační pracovník vybaven vědomostmi, které by mu umožňovaly alespoň základní orientaci v problematice. Jinak může i při dobré vůli osobám, které se potýkají s tímto problémem, spíš ublížit než pomoci. A to už vůbec nemluvíme o primitivních názorech těch, kdo považují transsexualitu prostě za morální vadu, kterou si – i s jejím nositelem – řádně oškliví.

Skoblíkova kniha se zevrubně zabývá teoretickými morálními problémy i posuzováním navrhovaných medicínských řešení. Přibližuje obsah cizojazyčné (i když i v Evropě ne právě početné) literatury a je velmi obohacena autorovou mnohaletou pastorační praxí, v níž se zřejmě nevyhýbá obtížným a nestandardním propblémům těch, kdo vyhledávali a vyhledávají jeho pomoc. Kniha má 211 stran, cena neuvedena.