Vybízím rodiče k modlitbě za to, aby bylo srdce jejich dětí otevřeno k naslouchání Dobrému Pastýři....
 
Drazí bratři a sestry,
 
Na tuto čtvrtou neděli velikonoční, zvanou Dobrého Pastýře, připadá Světový den modliteb za povolání, jehož letošní téma zní: „Svědectví vzbuzuje povolání, téma, které se těsně pojí k životu a poslání kněží a zasvěcených osob“ (Poselství ke 47.Světovému dni modliteb za povolání, 13. listopadu 2009). První formou svědectví, která vzbuzuje povolání, je modlitba jak nám ukazuje příklad svaté Moniky, které se pokornou a naléhavou modlitbou dostala milost spatřit, jak se stal křesťanem její syn Augustin, jenž píše: „Bez pochybností věřím a tvrdím, že díky jejím modlitbám mi Bůh dal úmysl nepreferovat, nechtít, nemyslet a nemilovat nic jiného než dosažení pravdy“ (De ordine II, 20, 52, CCL 29, 136). Vybízím proto rodiče k modlitbě za to, aby bylo srdce jejich dětí otevřeno k naslouchání Dobrému Pastýři, a aby se „každý i nejmenší zárodek povolání… stal mohutným stromem, nesoucím plody k dobru církve a celého lidstva“ (Poselství cit.). Kde můžeme naslouchat hlasu Pánovu a rozpoznat ho? V kázání apoštolů a jejich nástupců. V něm se rozeznívá hlas Krista, který volá ke společenství s Bohem a k plnosti života, jak čteme dnes v evangeliu svatého Jana: „Moje ovce slyší můj hlas, já je znám a ony jdou za mnou. Já jim dávám věčný život. Nezahynou na věky a nikdo mi je nevyrve z rukou“ (Jan 10,27-28). Pouze Dobrý Pastýř s nezměrnou něhou střeží své stádce a brání je před zlem, a pouze do Něho mohou věřící vkládat absolutní důvěru.

V tento zvláštní den modliteb za povolání vybízím zejména kněze, aby podníceni Kněžským rokem usilovali o „mocnější a pronikavější evangelní svědectví v dnešním světě“ (List k zahájení). Pamatujte, že kněz „pokračuje na zemi v díle Vykoupení“, naučte se s potěšením setrvávat před svatostánkem, přijměte „beze zbytku vlastní povolání a poslání skrze přísnou askezi“, buďte ochotní naslouchat a odpouštět, křesťansky formovat lid, jenž je vám svěřen, starostlivě pečovat o „kněžské bratrství“ (srov. ibid.). Berte si příklad z moudrých a horlivých pastýřů jako byl Řehoř Naziánský, který přátelsky psal svému bratru biskupovi svatému Basilovi: „Nauč nás svojí lásce k ovcím, své starostlivosti a schopnosti porozumění, své bdělosti… něžné přísnosti, klidu a umírněnému konání… boji na obranu stádce, vítězství… dosaženému v Kristu“ (Oratio IX, 5, PG 35, 825ab).

Děkuji všem přítomným a těm, kteří modlitbou a srdcem podporují moji službu Petrova nástupce, a každému z vás vyprošuji nebeskou ochranu Panny Marie, ke které se obracíme modlitbou.
 
Přeložil Milan Glaser
Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu