Ze srdce Páně s důvěrou čerpám to, čeho se mi v životě nedostává. - archív citátů

Navigace: Tematické texty D Duch svatý, letnicePomůcky, katecheze, přípravy Test (o Duchu svatém)

Test (o Duchu svatém)

1) Když byl seslán Duch svatý, slavili židé:
a) Velikonoce
b) Letnice
c) Přeslice

2) Tyto svátky byly oslavou a děkováním
a) za úrodu a smlouvu s Hospodinem
b) za přechod Izraelitů Rudým mořem
c) za stavbu jeruzalémského chrámu

3) Duch svatý byl učedníkům seslán
a) týden po velikonocích
b) přesně rok po zmrtvýchvstání
c) 50 dní po velikonocích

4) Při seslání Ducha svatého
a) začalo drobně pršet, skoro sněžit
b) se ozval z nebe hukot, jako když se žene silný vítr
c) se na obloze ukázala duha

5) Nad každým z Ježíšových učedníků
a) se ukázala bílá holubice
b) se ukázal kadidlový oblak
c) se ukázal jazyk jako z ohně

6) Duch svatý způsobil, že
a) si spolu s cizinci všichni rozuměli
b) nastal velký zmatek a hádání
c) se všichni úlekem rozprchli

7) Ke všem shromážděným promluvil(a):
a) apoštol Jan
b) Panna Maria
c) apoštol Petr

8) Vyzval(a) je, aby:
a) nechali apoštoly na pokoji
b) uvěřili, že Ježíš je Boží Syn, a dali se pokřtít
c) rychle odcestovali z Jeruzaléma

9) Ten den uvěřilo v Ježíše a dalo se pokřtít:
a) na pět set lidí
b) dvanáct lidí
c) na tři tisíce lidí

10) Působí Duch svatý i dnes?
a) bohužel, už ne
b) samozřejmě, působí stále
c) ano, ale zřídka
************************

Správné odpovědi:

1) b 6) a
2) a 7) c
3) c 8) b
4) b 9) c
5) c 10)b

( Test pochází z “Katechetického věstníku” – Brno )


Témata: Duch svatý

Mediálně spolupracujeme.

Čtení z dnešního dne: Pondělí 14. 6.

2 Kor 6,1-10; Mt 5,38-42

Komentář k Mt 5,38-42: Nastavení druhé tváře neznamená nechat se „otloukat“, ale nastavit špatnosti zrcadlo a tak ji usvědčit! Možná je třeba udělat vždy něco navíc!

Zdroj: Nedělní liturgie

Jaroslav Škarvada - oblíbený a optimistický člověk - pomocný pražský biskup († 14.6.2010)

Jaroslav Škarvada - oblíbený a optimistický člověk - pomocný pražský biskup († 14.6.2010)
(13. 6. 2021) "Na konci života nevidím nějakou tmu hrobu, anebo pec krematoria. Na mě tam čeká otevřená náruč Boha. Není to hezký…

Svatý Antonín z Padovy (svátek 13.6.)

(11. 6. 2021) Původní jméno velkého kazatele svatého Antonína z Padovy je Fernandez Bulhão. Narodil se v portugalském Lisabonu ve…

Nejsvětější srdce Ježíšovo - slavnost

Nejsvětější srdce Ježíšovo - slavnost
(11. 6. 2021) Svátek Nejsvětějšího Srdce Ježíšova ustanovil r. 1856 Pius IX. na třetí pátek po letnicích. Co je obsahem tohoto…

Manželka, matka, pak i řeholnice - Marie Laurencie Longo

Manželka, matka, pak i řeholnice - Marie Laurencie Longo
(8. 6. 2021) Zakladatelka sester kapucínek bude blahořečena 9. října 2021 v italské Neapoli.

Aleluja dětí :-)

Aleluja dětí :-)
(6. 6. 2021) Ve velikonoční době natočily děti z farnosti Stodůlky video na hudbu z Händelova Mesiáše a známého  aleluja.…

Svatý Norbert – zasažený bleskem (6. červen)

(4. 6. 2021) Norbert (asi 1085 – 1134) byl zprvu podjáhnem ve službách kolínského arcibiskupa a později císaře Jindřicha V. S…

Invaze spojeneckých vojsk v Normandii (výročí 6. června 1944)

(4. 6. 2021) Není zapotřebí jen lidí odvážných, chytrých a silných…

5. června -´Světový den životního prostředí´

(3. 6. 2021) Sama Země má svou důstojnost, kterou máme respektovat. (Benedikt XVI.) 5. 6. se připomíná "Světový den životního…

Maria rozvazující uzly

Maria rozvazující uzly
(1. 6. 2021) Uzly v našich osobních či rodinných životech, uzly v našich společenstvích a pracovištích – všechny jsou…