Beseda proběhla v rámci Noci kostelů 2017 na „zakotveném kostele“ v Praze na Vltavě

 

 

Noc kostelů na Vltavě

Noc kostelů 2017 v Praze nabídl i možnost vidět Prahu z hladiny Vltavy na Pontonu František. Nešlo pouze ale o výhled, ale především o možnost setkat se se zajímavými osobnostmi duchovního a kulturního života, se kterými vedl rozhovor P. Tomáš Roule. Z besedy byly pořízeny videozáznamy, které jsou dostupné na profilu Arcibiskupství pražského na kanále youutube

Beseda proběhla s těmito osobnostmi:

  • Peter Moreé, působící na katedře církevních dějin Evangelické teologické fakulty UK. Původem Holanďan a tak je příležitost ptát se na minulé i současné otázky dějin, evropské kultury a vlivu křesťanství na vývoj našeho kontinentu.
  • Kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a předseda České biskupské konference.
  • Předseda Ekumenické rady církví a předseda Rady Církve bratrské, Ing. Daniel Fajfr, M.Th.
  • Režisér Jiří Strach, který dokázal zaujmout svým snímkem Anděl Páně 2. Řeč však nebude jen o pohádkách a legraci na filmovém plátně.
  • Teoložka ThLic. Mgr. Denisa Červenková, Th.D., která se poreferovala o současných otázkách vývoje náboženství. Ovšem kromě svého profesního zájmu je sestra Denisa také řeholní sestrou.
  • Mons. Prof. PhDr. Tomáš Halík, Th.D., Dr. h. c., autorem řady zajímavých knih.
  • Mons. Josef Suchár, prezident diecézní Charity Hradec Králové. Tento kněz dokázal doslova z trosek vzkřísit ztracené kdysi významné poutní místo Neratov. Mnozí návštěvníci Orlických hor ani netuší, že na konci války byl zcela zbytečně zničen jeden z nejkrásnějších skvostů Východních Čech. Ale kostel v Sudetech nezmizel a navíc díky neuvěřitelnému úsilí se do místa přistěhovali noví občané.
  • Sestra Francesca Šimuniová, která  je členkou sester benediktinek Opatství Venio na Bílé Hoře. Mnoho z pokladů evropské kultury vzniklo díky mnišství, které v Evropě stavělo především na sv. Benediktovi. Ale má něco takového svůj ohlas ještě dnes?,

 

Záznam celého přímého přenostu programu (4,5 hod) je ke shlédnutí zde:

Přímý přenos z Vltavy z pontonu "zakotveného kostela" v přístavišti Four Seasons pod Karlovým mostem proběhl v pátek 9.6.2017. Program proběhl od cca 17:30 do 22:00.