"A ukázaly se jim jazyky jako z ohně, rozdělily se a nad každým z nich se usadil jeden. Všichni byli naplněni Duchem svatým." (Sk 2,3-4)
Pozorovali jste někdy karmu? Tedy plynový průtokový ohřívač vody (nikoliv zákon příčiny a následků činů z hinduismu a budhismu). Funguje podobně, jako Duch svatý v nás.
V karmě hoří stále malinký pohotovostní plamínek. Když pustíme vodu, plamínek zapálí celý hořák a karma začne pracovat naplno a ohřívá. Podobně i v nás je trvale přítomen plamínek Ducha svatého. Je připraven se rozhořet naplno - rozehřát naše srdce ohněm Boží lásky, projevit v našem životě svou sílu, dát nám své dary, abychom mohli být užiteční pro ostatní.

Čeká ale, až "otočíme kohoutkem", až mu dáme najevo, že o jeho působení stojíme, že ho očekáváme. Karma není bojler. Duch svatý nedává dary do zásoby, on sám je darem a projeví se, když to je potřeba.

Nestačí Ducha svatého mít, že je důležité otevřít se jeho působení, pozvat ho, aby ovlivnil celý náš život. Kéž bychom k tomu našli odvahu – ono se to totiž na našem životě projeví: nezůstaneme vlažní.

***

Další texty k tématu Duch svatý, letnice naleznete zde