V období výjimečného stavu dodával polský kněz Jerzy Popiełuszko svým krajanům sílu a naději. Na jeho mše se sjížděli lidé ze širokého okolí. Jeho činnost byla představitelům komunistickému režimu natolik nepříjemná, že mladého kněze nechali v roce 1984 zavraždit.

***

Jerzy Popiełuszko (1947-1984) byl roku 1972 vysvěcen na kněze  kardinálem Stefanem Wyszynským. V roce 1980 se dostal mezi dělníky z varšavské huti. Popiełuszko s nimi navázal vřelý kontakt a stal se „jejich“ knězem a opravdovým přítelem. Mluvil prostým, lidem srozumitelným jazykem, v době komunisty vyhlášeného výjimečného stavu (1981-1983) sloužil „mše za vlast“ ve varšavském kostele svatého Stanislawa Kostky, organizoval charitativní akce a pomáhal pronásledovaným.

Polská komunistická státní bezpečnost kněze sledovala a zastrašovala,  několikrát ho zatkla a varovala, aby se v kázáních omezil pouze na záležitosti víry. Odmítl odjet studovat do Říma a uniknout tak pronásledování. Poprvé se ho tři důstojníci bezpečnosti neúspěšně pokusili zabít při inscenované autonehodě 13. října 1984. O šest dní později se Popiełuszko vracel z Bydhoště, když jeho auto stejní důstojníci zastavili na opuštěné silnici nedaleko Toruně, spoutali ho a odvezli v kufru auta.

Poté ho opakovaně bili, mučili do bezvědomí a nakonec hodili do přehrady u města Wloclawek. Tam bylo za 11 dní tělo nalezeno. 

Více k tématu:

Chtějí nás zlomit, ale já mám tuhý kořínek († Jerzy Popiełuszko)

P. Jerzy Popiełuszko a jeho mučednická smrt 19.10.1984

- Poslechněte si zajímavý rozhlasový pořad zde

- Přečtěte si strhující knihu: Jerzy Popieluszko - Pravdou proti totalitě (Bernard Brien)