Při příležitosti svých sedmdesátých narozenin se v rozhovoru s novináři vyjádřil Hans Tietmeyer k působení etických zásad v hospodářství takto: "Význam etiky daleko přesahuje módní aktualitu. Etických cílů lze ale dosáhnout nikoliv tažením proti hospodářským zásadám, ale s jejich pomocí."
Hans Tietmeyer je zakládajícím členem Papežské akademie sociálních věd a byl do této funkce povolán Janem Pavlem II. v roce 1994. Má za sebou úctyhodnou kariéru: Až do roku 1989 byl německým ministrem hospodářství. Potom vstoupil do služeb proslulé "Buba", německé Bundesbanky, v roce 1993 se stal jejím generálním ředitelem a hrál v ní významnou úlohu při hospodářském sjednocení někdejší NDR se Spolkovou republikou Německo i v průběhu přípravy společné evropské měny, která bude v některých zemích Evropské Unie zavedena k 1. lednu příštího roku.
V roce 1988, těsně před sjednocením Německa, se neúspěšně pokusila o atentát na jeho osobu extrémně levicová "Rote Armee Fraktion". Tietmeyer je praktikující katolík, což mu nebrání v kritickém přístupu k církevním rozhodnutím v oboru hospodářství a financí. Tak se nedávno nechal slyšet přáním "lepšího hospodářského úsudku v kritických projevech církevních představitelů k hospodářskopolitickým a národohospodářským otázkám, například k činnosti Mezinárodního měnového fondu nebo Světové banky.

Tietmeyer je příkladem laického experta, který po odchodu do penze své síly a své zkušenosti ochotně dává k dispozici církvi. Nemá zapotřebí žádných příjmů a netouží prosadit se - to všechno má už dávno za sebou. Zapojení takovýchto kvalifikovaných laiků je velkým přínosem pro celou církevní organizaci. I u nás už s nimi začínáme mít první zkušenosti. Zatím se ještě tak trochu oťukáváme a bude ještě chvíli trvat, než bude dosaženo potřebné vzájemné důvěry. Kolik kněží u nás dovede svěřit například právě finanční agendu kvalifikovanému laikovi? V postkomunistickém světě ještě zcela nepřestalo platit stalinské "Věř - ale prověř!" Opravdu plodnou spolupráci lze ovšem vystavět jen na vzájemné důvěře. V průběhu jedné debaty na toto téma odpověděl pokladník velké zahraniční farnosti přítomnému českému prelátovi na jeho otázky po kontrole "Monsiňore, u nás stavíme spíše na důvěře než na kontrole. A za nás, zde přítomné laiky si troufám tvrdit, že my do společné pokladny spíše z vlastního přidáme, než abychom odtamtud něco brali."

Pro RaVat/ceco Petr Kolář sj
Praha, 21. srpna 2001