aneb: celý život mi dělalo potíže modlit se růženec! (Sv. Terezie z Lisieux)
"Jak ráda bych měla možnost kázat o Matce Boží. Jedenkrát by mi to stačilo a řekla bych vše, co si o tom myslím. Nejprve bych řekla jak málo známe její život: Neměly by se říkat věci nepravděpodobné anebo to, co neznáme... Aby se mi nějaká řeč o Panně Marii líbila a prospívala mi, je třeba, abych viděla její skutečný život, ne život předpokládaný; a jsem si jistá, že její život musel být velice prostý. Ukazují nám ji tak nepřístupnou, bylo by však třeba ukázat, že je možné ji napodobovat, zdůraznit její ctnosti, říci, že žila z víry jako my...
Víme dobře, že svatá Panna je královnou nebe i země, ale je více Matkou než královnou... Je dobré mluvit o jejích přednostech, ale nemá se mluvit jen o tom..., jinak je to přehnané!"
(Sv. Terezie z Lisieux, Vstupuji do života, str. 116-117)

+

"Kdyby nám raději byly ukázány Mariiny praktické ctnosti! Je jistě dobré mluvit o jejích přednostech, ale především je nutné, abychom ji mohli napodobovat. Ona má raději napodobování než obdivování. A její život byl tak prostý! Ať je řeč o svaté Panně sebekrásnější, musí-li člověk po celou dobu říkat: 'Ach!... Ach! ...', má toho dost.
(Sv. Terezie z Lisieux, Vstupuji do života, str. 120)

+

"Panno Maria, mám tě z celého srdce ráda!"
(Sv. Terezie z Lisieux, Vstupuji do života, str. 132)


***

Se svolením zpracováno podle knihy Vstupuji do života, kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství

***
 
Další texty k tématu Maria, růženec naleznete zde