Závažná onemocnění vyvolávají u nemocných momenty krize, opuštěnosti a vážné konfrontace s jejich osobní situací. Nemocnice a zdravotnická zařízení celého světa se tak potýkají s utrpením mnoha nevyléčitelně nemocných bratří a sester, kteří se již ocitli v konečném stádiu svého života.
Nemocní jsou dnes na obtíž…

Mnozí zdraví lidé mají často tendenci vytlačovat nemocné osoby ze středu pozornosti a považovat je za obtíž a problém pro společnost. Kdo však má smysl pro lidskou důstojnost, ví, že když nemocní musí čelit těžkostem a utrpením, je třeba je respektovat a podporovat. Vedle nezbytné lékařské péče je třeba nemocným nabízet také konkrétní gesta lásky, blízkosti a křesťanské solidarity a vycházet vstříc jejich potřebě porozumění, útěchy a stálého povzbuzení.



Hledejte oporu v Ježíši !

Drazí nemocní, ujišťuji vás svou modlitbou a vybízím vás, abyste hledali oporu a útěchu v Ježíši a nikdy neztráceli důvěru a naději. Vaše nemoc je bolestná a jedinečná zkouška. Před tajemstvím Boha, který přijal naše smrtelné tělo, dostává svůj smysl a stává se darem i příležitostí k posvěcení.



On je pro každého „Bohem blízkým“

Když utrpení a smutek nabývají největší sílu, myslete na to, že vás Kristus připojil ke svému kříži, protože chce vaším prostřednictvím adresovat slova lásky těm, kteří ztratili cestu života a uzamčeni do svého prázdného egoismu žijí daleko od Boha. Váš zdravotní stav totiž dosvědčuje, že pravý život není tady, ale u Boha, kde každý z nás nalezne svou radost, pokud s pokorou vykročí po stopách nejopravdovějšího člověka: Ježíše Nazaretského, Učitele a Pána.



Pán je zde, vedle nás!

Pán je zde, vedle nás! Tato křesťanská jistota kéž nám pomáhá chápat i soužení jako způsob, kterým On může vyjít vstříc a stát se pro každého „Bohem blízkým“, který osvobozuje a zachraňuje.

Zpracováno podle slov Benedikta XVI. v římském hospici 13. 12. 2009

***

Další texty k tématu nemoc naleznete zde

Tento text si též můžete stáhnout k vytištění ve formátu: pdf.