Papež Benedikt XVI. jmenoval prefekta Kongregace pro nauku víry kardinála Williama Levadu, předsedu francouzské biskupské konference arcibiskupa z Bordeaux Jean-Pierre Ricarda a španělského primasa arcibiskupa z Toleda Antonia Cañizares Llovera novými členy papežské komise "Ecclesia Dei". Cílem práce této komise je znovunastolení plného společenství Svatého stolce s členy kněžského bratrstva svatého Pia X založeného arcibiskupem Marcelem Lefebvrem.
V čelé této komise, která byla zřízena papežem Janem Pavlem II. roku 1988, stojí kardinál Darío Castrillón Hoyos, prefekt kongregace pro klérus.

Kněžské bratrstvo sv. Pia X. je sdružením kněží, kteří žijí společný život bez slibů. Založeno bylo roku 1970 arcibiskupem Marcelem Lefebvrem (1905-1991) v diecézi Fribourg (Švýcarsko). K roztržce s Římem došlo roku 1988, kdy arcibiskup Lefevbre vysvětil proti vůli Svatého stolce čtyři biskupy, mezi nimi Msgr. Felleye. Papež Jan Pavel II. vydal proto krátký apoštolský list "Ecclesia Dei", v němž vyložil, že tato „neposlušnost, která v sobě zahrnuje skutečné odmítnutí římského primátu, představuje schismatický akt. Protože se tento akt svěcení uskutečnil navzdory monitu, které sdělil kardinál –prefekt kongregace pro biskupy, jsou exkomunikováni Mons. Lefevbre a kněží Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson a Alfonso de Galarreta.


Postoj francouzských biskupů:

Na závěr svého jarního zasedání zdůraznili francouzští biskupové, že ti následovníci arcibiskupa Lefevbra, kteří se chtějí vrátit do lůna církve, budou přijati s otevřenou náručí. Je totiž třeba udělat vše pro to, aby se naplnila slova Páně „aby všichni byli jedno“.

"Toto společenství musí být nalezeno v lásce a pravdě. Láska znamená, že se lidé musí snažit o vzájemné poznání a pochopení a o odstranění falešných představ, které o sobě navzájem mají. To také znamená odvrátit se od každého hašteření a od snah o konfrontaci“.

Druhým elementem je pravda. Ta vyžaduje pojmenovat všechny odlišné pozice se vší otevřeností. Přitom jde v posledku o respektování a přijetí učitelského úřadu církve.
Biskupové také oznamují, že papež Benedikt XVI. uveřejní v následujících měsících konkrétní směrnice, které by připravovaly cestu členům kněžského bratrstva sv. Pia X. zpět k plnému společenství se Svatým stolcem.