Řím. Stejně jako v minulých letech Severní Korea otevírá seznam zemí, ve kterých jsou křesťané nejvíce pronásledovaní. Podle nejnovějšího raportu organizace Open Doors asi 100 milionů následovníků Krista trpí pro svou víru. Mezi hlavními pronásledovateli najdeme devět států s islámskou vládou.
Raport reflektuje nevelké zlepšení situace v Iránu. Před rokem byla tato země hned druhá za komunistickou Severní Koreou, nyní se před něj dostal Afghánistán, Saúdská Arábie a Somálsko.

Autoři raportu, který hodnotí stav náboženské svobody v 50 zemích světa, s obavami konstatují značné zhoršení situace křesťanů v Pákistánu. Neskrývají ani deziluzi s důsledky „arabského jara“ pro náboženské menšiny v zemích Severní Afriky a zejména v Egyptě. Velké obavy budí také růst islámského radikalismu v Nigérii. V minulém roku tam pro svou víru zahynulo nejméně 300 křesťanů. Na černém seznamu pronásledovatelů se tato země přesunula z 33 místa v loňském roce na 13. místo.

Podobně jako v minulých letech vede v počtu pronásledovaných křesťanů Čína. Odhaduje se, že je tam upírána svoboda kultu asi 80 milionům Kristových následovníků. Na seznamu organizace Open Doors se objevily také dvě země, které na něm v minulých letech nefigurovaly: Kolumbie a Kazachstán.

(job)

***

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu