Náměstí svatého Petra zaplnilo v neděli 19.2.2012 asi 40 tisíc lidí, aby si vyslechli polední promluvu Benedikta XVI. Bylo mezi tisíc poutníků z České republiky, které Svatý otec v závěru pozdravil jednou větou i česky.

Papež ve své promluvě mimo jiné řekl: "... Tato neděle je tady ve Vatikánu sváteční z důvodu konání konzistoře, na které jsem včera kreoval 22 nových kardinálů. Dnes dopoledne jsem měl to potěšení slavit s nimi společně eucharistii v bazilice sv. Petra, u hrobu apoštola, kterému dal Ježíš jméno „skála“, na které buduje svoji církev (srov. Mt 16,18). Vybízím vás proto všechny, abyste se spojili se mnou v modlitbě za tyto vážené bratry, kteří se mnou nyní více spolupracují ve vedení všeobecné církve a v dosvědčování evangelia až k oběti vlastního života. Vyjadřuje to červená barva jejich oděvů, barva krve a lásky. ..."

Mohutně aplaudujícím poutníkům z České republiky Benedikt XVI. česky řekl: „Zdravím české poutníky, účastnící se konzistoře. Ať modlitba u hrobů svatých apoštolů posílí vaši víru a podnítí horlivé hlásání evangelia.“

Se svolením převzato z: webu české sekce Vatikánského rozhlasu

 

 

 

Texty k tématu jmenování kardinála Duky:

Foto Jana Vlčková (CCN)- Arcibiskup Duka se stal kardinálem
 

- Slavnostní bohoslužba kardinála Duky 25.2.2012 v Praze Při příležitosti svého jmenování kardinálem bude v sobotu 25. února 2012 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražský arcibiskup Dominik Duka OP od 11.00 hodin slavit mši svatou za církev. Při slavnostní liturgii bude uvedena Missa solemnis Zdeňka Pololáníka.
 

- Po svém příletu se kardinál Duka pokloní sv. Vojtěchu
 

- Benedikt XVI. sloužil bohoslužbu s novými kardinály
 

- Kardinál Duka sloužil bohoslužbu pro poutníky a přijal gratulace