Ptejte se Moravana, utečence přes železnou oponu, vojáka U.S. Air Force a katolického biskupa Petra Esterky, zda víra v Boha má své místo i v globalizovaném světě 21. století. Internetový on-line rozhovor proběhne v úterý 10.7.2007 od 10:30 hod. Otázky lze klást již nyní.
 
Petr Esterka se narodil 14.11.1935 v Dolních Bojanovicích. 15.6.1957 se doslova prostříhal přes ostnaté dráty do Rakouska. V září téhož roku byl přijat do kněžského semináře - Papežské koleje Nepomucenum v Římě a v roce 1963 vysvěcen na kněze. Poté byl poslán mezi krajany do Texasu v USA.

V roce 1967 obhájil v Římě doktorskou práci a po návratu do USA zahájil své akademické působení. Současně s tím působil v letech 1974-1995 v americkém letectvu a od roku 1978 se začal intenzivněji věnovat práci mezi českými katolíky v USA, Kanadě a Austrálii. 5.7.1999 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován pomocným biskupem brněnským pověřeným duchovní péčí o české katolíky v cizině.

V angličtině mu vyšla knížka "Never say comrade" (Nikdy neříkej soudruhu), kterou sepsal v rámci své výuky angličtiny. V knížce vzpomíná na období svého dospívání v komunistickém Československu a dramatický útěk přes hranice.

V češtině vyšla knížka rozhovrů s biskupem Esterkou pod názvem Rozhodni se pro risk.

Několik kapitol z knihy na tomto webu:
- Komunisté se samopaly přepadli naši školu
- Bezprostřední přípravy na útěk přes hranici
- Útěk přes hranici, aneb ´váš syn byl zastřelen´
- Volba mezi povoláním špiona pro USA, nebo povoláním kněze


Internetový on-line rozhovor,
do kterého se můžete zapojit i vy,
proběhne v úterý 10.7.2007 od 10:30 hod.
Otázky lze klást již nyní.