Rodina představuje jeden z nejpalčivějších problémů dneška. Zejména křesťanská společenství proto hledají cesty, jak tuto základní buňku společnosti zachránit. Současné společenské a kulturní trendy jí nejsou příliš nakloněny. Akceptují nemanželské soužití a tím snižují důležitost manželství. Její význam se však nezměnil ani pro jednotlivce, ani pro společnost. Rodina zůstává místem, kde se z dítěte nejspolehlivěji stává tvořivý a společenský člověk, kde se učí nesobecké lásce a spolupráci.
 
I na zákoně o rodině se odrazila skutečnost, že obsah a vymezení pojmu rodiny a manželství jsou v dnešní, postmoderní době velmi rozmanité. Z mnoha dnes uznávaných forem je pro každou společnost skutečně nejpřínosnější rodina založená na klasickém manželství.

Evropa je region s nejnižší plodností, mizí rodiny s velkým počtem dětí a dospělí spolu žijí, aniž by děti plánovali. Kdo povzbuzuje mladé ženy a muže k sňatkům a výchově dětí? Kdo jim řekne: ,Jste chytří a citliví, zvládnete to, mějte odvahu.´ Plánování rodiny chce jednak nadšení, jednak trpělivost a solidaritu."


****

Zpracováno podle Jak budeme zítra žít? z Katolického týdeníku č. 12/2004.