Význam otcovy role pro rozvoj osobnosti dítěte

Svatý Josef je světec, o kterém se mnoho nemluví, ačkoli jeho role v tajemství vtělení je naprosto zásadní. Když si uvědomíme, jak se moderní psychologie dívá na význam otcovy role pro rozvoj osobnosti dítěte, zarazí nás, jak obrovský úkol na sebe vzal ten, jenž takto sloužil vtělenému Božímu Synu.

Zdá se mi, že tato pokorná a nenápadná postava má co říct naší kultuře hledající novou identitu, a tudíž i nové otcovství. Nezplodil dítě, o které se měl starat, a přesto plnil svěřené poslání až do konce. Nedral se na místo Boha, ale ani se nevyvlékal ze svého povolání. Nepřivlastnil si dary svého Pána, ale cele na sebe vzal zodpovědnost, jež na něj byla vložena. A v tomto neustálém dialogu se svým Bohem, jehož miloval a s důvěrou uctíval, objevoval svou vlastní otcovskou identitu a zároveň umožnil dítěti, aby nalezlo tu svou.

Nic v životě nemusí být banální

Nahlížení svaté rodiny z Nazareta prosvětluje celý náš život ve všech jeho aspektech až do posledního detailu. V existenci, kterou na sebe vzal sám Bůh, se najednou nic nezdá banální: modlitba, práce, rodinný život, život kolem nás, kultura, odpočinek, všechno se může obnovit přítomností Slova v každodennosti všech lidí.

Každý může být zrcadlem Boží tváře

Pravda zjevení se ukazuje všude tam, kde od chvíle, kdy se Bůh stal člověkem, lidé svým chováním ukazují, že každý člověk může být zrcadlem Boží tváře. Není nutné utíkat z lidské přirozenosti, abychom Ho našli. Můžeme se s ním totiž setkat, sloužit mu a milovat Ho v každém člověku. Vůbec nemusíme vykonat něco podivuhodného, stačí otevřít srdce a nastavit své dlaně, stát se služebníkem a ztratit svůj život tím, že ho budeme dávat. Přesně to udělal svatý Josef, když přijal svou úlohu v péči o toho, který „ačkoli bohatý, stal se pro vás chudým, abyste vy zbohatli z jeho chudoby“.

Zpracováno podle knihy: Joseph-Marie Verlinde,
Z ašramu do kláštera, KNA, 2012.
Redakčně upraveno.
Tento text k vytištění v PDF