Na synodální cestě se nechme inspirovat svatým Josefem

Svatý Josef je postavou, která může církev inspirovat na cestě synodálního procesu, který inicioval papež František. V souvislosti s probíhajícím Rokem svatého Josefa a biskupskou synodou o synodalitě na to upozorňuje prefekt Kongregace pro evangelizaci národů Kardinál Tagle.

Učit se měnit svou cestu podle Boží vůle

Kardinál Luis Antonio Tagle pro Vatikánský rozhlas přiznal, že je sv. Josefu chová velkou úctu -  snaží se od něj naučit "zůstávt ve stínu" a "schopnosti měnit svou cestu" podle Boží vůle.  "Nejen otcové, ale každý pokřtěný si může vzít ze svatého Josefa příklad. Měli bychom se od něj učit, jak být pozorní k Božímu hlasu, zejména ve chvílích životních zkoušek nebo když nám Boží plán není jasný," říká kardinál Tagle. Zdůrazňuje také mimořádnou aktuálnost papežského listu "Patris corde", který je pro něj velkou inspirací.

Svatý Josef přijímá realitu jaká je

"Je v něm mnoho důležitých myšlenek. Osobně velmi oceňuji, že představuje svatého Josefa jako člověka, který přijímá realitu. Přijmout realitu neznamená být pasivní nebo pouze něco tolerovat. Přijímá realitu takovou, jaká je, a žije ji. A když tuto skutečnost přijme, vidí, co po něm Bůh chce, aby ji změnil. Někdy je pro nás pokušením nepřijmout realitu. Žijeme v minulosti, kterou jsme si zidealizovali. Nebo žijeme v utopii, která ještě neexistuje. A proto nevíme, jak reálně změnit současnost. Svatý Josef, jak čteme v listu Patris corde, přijal skutečnost a v tomto přijetí zaslechl Boží slovo. Jednal odvážně, aby skutečnost proměnil. 

Svatý Josef kráčel s Marií a Ježíšem po nebezpečných cestách

Synodální proces je pro nás pozváním ke společné cestě. A svatý Josef nám to ukazuje. Nechal se vést Božím andělem a kráčel s Marií a Ježíšem po nebezpečných cestách. Na své cestě prokázal blízkost, ochranu a péči. Doufejme, že se nám během synodálního procesu podaří rozvinout tuto schopnost milovat Ježíše a církev."