Andělé jsou žádaní a na vzestupu. Těší se rostoucí oblibě. Zjevně se mnohým zamlouvá představa mít milého soukromého anděla. Jenže – jak jsme na to vůbec přišli, že andělé existují?

KAŽDÝ MÁME
SVÉHO OSOBNÍHO PRŮVODCE

Ježíš říká v Matoušově evangeliu: „Varujte se, abyste nikým z těchto nepatrných nepohrdali. Říkám vám: Jejich andělé v nebi stále hledí na tvář mého nebeského Otce.“ Má-li tedy každé děcko vlastního anděla, proč by ho neměl mít i každý dospělý? V každém případě nás uklidňuje pomyšlení na to, že všichni máme svého osobního průvodce. Anděla, který je s námi kdykoli.

NELZE ZAMLČOVAT BOHA

Často míváme důvod k vděčnosti. V tomto případě bychom ale neměli děkovat jen našemu andělu strážci. Vždyť to není superman, který se sem snesl odnikud. Anděly k naší záchraně posílá Bůh. Neberme tedy naši víru v anděly primitivně. Ten, kdo hovoří o andělech, nesmí přitom zamlčovat Boha.

Možná se ale andělům strážcům přece jen podaří přivést nás zpátky na cestu k Bohu. Vždyť jsou v akci právě v okamžicích, kdy naléhavě potřebujeme Boha. Zkušenosti jeho lásky a péče, jakých se nám následně dostane, se vtisknou mimořádně hluboko. Ten, kdo už někdy zažil nějaký „zásah shůry“, dokáže si uvědomovat Boží přítomnost i v maličkostech všedního dne.

Hle, pošlu před tebou anděla, aby nad tebou po cestě bděl a přivedl tě na místo, jež jsem ti určil.
Uctívej ho a naslouchej jeho hlasu a nebouři se proti němu. V něm přebývá mé Jméno. Jestliže budeš jeho hlasu bedlivě naslouchat a budeš dělat, co říká, budu nepřítelem tvých odpůrců. Můj anděl půjde před tebou, praví Bůh.

(srv. Bible, Exodus 23,20-23)

Teto text k vytištění v PDF
Zpracováno podle knihy:
Notker Wolf, Andělé v kurzu,
Karmelitánské nakladatelství.
Redakčně upraveno.