V sobotu 15. listopadu 2014 se od 10.30 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uskuteční mše svatá, během níž budeme děkovat za 25 let svobody.

Praha: Samotné mši svaté bude předcházet program slova a písní o sv. Anežce. Ve svatovítské katedrále od 10.00 hodin. Ve pak 12.00 hodin následuje začátek přátelského setkání na Hradčanském náměstí, kde bude připomenuta atmosféra listopadu 1989.

Zanedlouho si v tomto měsíci připomeneme 25 let od pádu komunismu. Pro mnoho lidí je tato revoluční doba spjata se svatořečením Anežky České, k níž došlo v listopadu roku 1989. Pouhých pět dní před tím, než na Národní třídě vypukla Sametová revoluce, připomněl v Římě během svatořečení kněz Tomáš Halík dávnou pověst, která říkala, že „až bude svatá Anežka svatořečena, bude v Čechách konečně dobře“. Kanonizace, kterou vedl tehdejší papež Jan Pavel II., se kromě kardinála Františka Tomáška účastnilo i několik tisíc československých poutníků.

Kardinál Duka k tomu říká: „Byla to opravdová víra, co spojovalo Jana Pavla II., Ronalda Reagana a Margaret Thatcherovou, tedy jakýsi duchovní a politický motor demokratizace ve světě a zároveň opora pro nesehnuté, kteří nepodlehli totalitním lžím. Společný zápas o svobodu nakonec vyústil v to, že u nás téměř milión občanů, věřících i sympatizujících, mohl přivítat na Letenské pláni polského papeže Jana Pavla II. Nepochybuji o tom, že to byl zázrak, že to byl dar svobody, za který vděčíme Bohu a přímluvě sv. Anežky“.

Pomoc sv. Anežky České krátce před svou smrtí připomněl také prezident Václav Havel, který ve svém vzkazu na kousku papíru napsal: „Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat…“

Podrobnosti k programu zde a zde.

Aleš Pištora