Druhé číslo letošního ročníku Mezinárodní katolické revue Communio (2/2006) je věnováno eucharistii.
Soubor katechezí zesnulého papeže Jana Pavla II. z generálních audiencí roku 2000 podává ucelený pohled na toto tajemství křesťanské víry.
Studie P. Vojtěch Kohuta OCD je podnětem k překonávání nekomunitní, nevhodně soukromé, zbožnosti při mši.
Stať Prokopa Brože ukazuje do hloubky vztah eucharistie a církve.
Z dalších autorů jmenujme jen Josepha Ratzingera a to ne z důvodů oportunních, protože je teď papežem. Jeho článek z roku 1977 s jasností, která je tomuto autorovi vlastní, osvětluje vztah poslední večeře ke vzniku eucharistické bohoslužby v ranné církvi a pomáhá tak k zásadnímu pochopení celého liturgického dění při mši.
Celé číslo je neobyčejně vhodné zejména pro ty, kdo eucharistii často slaví nebo o ní často uvažují či mluví. Různost úhlů přístupu, ze kterých toto tajemství jednotliví autoři nahlížejí (kromě zmíněných ještě Hans Urs von Balthasar, Peter Henrici, Louis Bouyer), vede k velkému obohacení čtenáře a k překonání osobních stereotypů v chápání tohoto velkého tajemství. Závěrečné exkursy do sféry výtvarného umění (meditace nad Rublevovou ikonou Aldina Cazzago) a do oblasti moderní hudby (rozhovor Vojtěcha Kohuta se Slávkem Klecandrem ze skupiny Oboroh) bohatost myšlenek čísla velmi dobře doplňují.



Communio předplatné

***

Další texty k tématu eucharistie naleznete zde