krátký praktický úvod do křesťanství a příležitost prozkoumat smysl života. POSLÁNÍ, ZÁMĚR a POPIS, VÝSLEDKY a REALIZACE, KONTAKTY
KDO JSME

* Nezisková iniciativa kurzy Alfa (Alfa jako úvod, základ) má podtitul „krátký praktický úvod do křesťanství“ nebo „příležitost prozkoumat smysl života“. Kurzy Alfa jsou připravovány pro nejširší veřejnost a představují široké mezinárodní hnutí, které se za posledních 11 let rozšířilo do 137 zemí, na více než 27 000 míst. Byly přeloženy do 50 jazyků a absolvovalo je v kostelech, domácnostech, na školách, univerzitách a ve vězeních po celém světě přes 5 000 000 účastníků. Jsou podporovány a pořádány nejširším spektrem spolupracujících křesťanů. V Čechách máme s Alfou zkušenost od roku 1997.





POSLÁNÍ

* Podle statistik OSN je Česká republika druhou nejateističtější zemí na světě. S křesťanstvím se zde setkáváme hlavně v liturgické formě, která žel širší společnost neoslovuje. Posláním Alfy je umožnit současným lidem přiblížit se a porozumět osobě a učení Ježíše Krista - prakticky, přátelsky a srozumitelně. Chceme pomáhat posilovat duchovní a morální úroveň svých spoluobčanů. Jsme přesvědčeni, že peníze, majetek a pohodlný život nejsou těmi nejdůležitějšími věcmi. Jako velký problém vidíme destruktivní míru soběstřednosti, konzumu a zadlužování. Víme, že osoba a poselství Ježíše Krista nabízí přirozené a komplexní řešení problémů v životě jednotlivce i společnosti.





ZÁMĚR a POPIS - KURZY ALFA (V PRAZE)

* Kurzy Alfa jsou koncipovány jako moderní osvětový projekt křesťanů v ČR a jejich posláním je aktuálně navázat na odkaz věřících velikánů a prakticky přispět k duchovnímu oživení naší společnosti.

* Nejsou to ale kurzy v typickém slova smyslu. Dávají příležitost prozkoumat křesťanství v uvolněném, nenátlakovém a inspirativním prostředí během deseti setkání, konajících se jednou týdně, a nepovinného víkendového výjezdu. Hlavní rysy: přátelské, svěží, s humorem a přitom hluboké. Myslím, že jejich úspěch souvisí se silou užití současných způsobů vyjadřování, v kontextu, kterému lidé rozumí. Je to jednak společné jídlo, zpravidla večeře, které má v sobě jedinečnou dynamiku, dále pak přátelství mezi pořadateli a hosty, která během cyklu přirozeně vznikají a skrze která se odhalují zkušenosti ve víře a konečně přátelské a srozumitelné představení základních témat křesťanství formou příběhů, ilustrací a odkazů do Bible. Pomocí jsou velice kvalitní videoprojekce a literatura*.





VÝSLEDKY a REALIZACE

* V České republice jsou nyní kurzy Alfa pořádány na 51 místech v rámci 12 spolupracujících církví, z toho jen v Praze na 24 místech, s meziročním nárůstem cca 75%! Účastní se jich pravidelně mnoho desítek hostů různých věkových i sociálních skupin. Z dotazníků, které jsou rozdávány na konci kurzu, vyplývá, že nejvíce se hostům líbí neformální a nenátlaková přátelská atmosféra a možnost zeptat se na cokoli. První výsledky se již dostavily - životy mnohých byly pozitivně dotčeny či proměněny, jak lidé nacházejí živý vztah s Bohem. To se dále pozitivně promítá do jejich vztahů, do rodin, zaměstnání – a tedy do společnosti.

* Odhadujeme, že v polovině března 2004 bude v návaznosti na rozsáhlé promítání filmu Ježíš v Praze (osvětový projekt Nový život 2000 – www.novyzivot.org) zahájeno 35-40 kurzů v rámci jedenácti spolupracujících církví.





ZÁVĚR

* Myslím, že úspěch Alfy spočívá v přiměřenosti dnešní době. Hledáme a zůstáváme v prostředí, kde jsme vyslechnuti a přijímáni, kde nejsme odsuzováni, kde máme šanci porozumět a kde máme prostor a čas, abychom se věnovali velkým otázkám, které nám klade život.

* Více informací a kontakty na jednotlivé kurzy naleznete na *www.kurzyalfa.cz nebo *www.alphacourse.org




Tomáš Janda,
regionální poradce pro kurzy Alfa v Praze



MEZINÁRODNÍ INICIATIVA KURZY ALFA V PRAZE
E-mail: alfa.praha@seznam.cz, Tel.: +420602265086, www.kurzyalfa.cz
Iniciativu kurzy Alfa v České republice zaštiťuje Česká evangelikální aliance (www.ea.cz)