U příležitosti svátku sv. Františka Saleského, patrona žurnalistů, bylo zveřejněno dnes (24.1.) ve Vatikánu poselství papeže Jana Pavla II. k 39. světovému dni sdělovacích prostředků.
 
Vatikán/VIS: "Hromadné sdělovací prostředky ve službě porozumění mezi lidmi" - tak zní téma letošního papežova poselství žurnalistům, které bylo zveřejněno dnes ve Vatikánu v anglickém, německém, italském, francouzském, španělském a portugalském jazyce. V pořadí již 39. světový den sdělovacích prostředků oslavíme 8.5.2005.

Podle Jana Pavla II. je centrálním úkolem médií přispívat k jednotě lidstva. Jednou z možností, jak naplnit toto poslání, je zprostředkovat vzdělání.
"Média mohou učit biliony lidí o ostatních částech světa a jiných kulturách. (...) Precizní znalosti umožňují porozumění, rozptylují předsudky a vzbuzují touhu poznávat více," píše se v poselství.

Papež však také upozorňuje na to, že média mohou stejně tak vytvářet démonický obraz jiných sociálních, etnických a náboženských skupin, a tím rozdmýchávat strach a nenávist. Proto nesou novináři tak velkou odpovědnost za formu a obsah svých sdělení.
Jak pozitivní úlohu naopak mohou média sehrát, ukazuje papež na příkladu nebývalé vlny solidarity, která se zdvihla po informacích o přírodní katastrofě v jihovýchodní Asii. "Bylo povzbudivé sledovat, s jakou rychlostí odpovědělo mezinárodní společenství na nedávné neštěstí způsobené vlnou tsunami, která si vyžádala bezpočet obětí," píše Jana Pavel II.

Prospěch lidské osoby a společnosti - to je konečné měřítko pro využití masmédií, připomíná Svatý otec. Společné dobro musí být vždy nadřazeno prospěchu jednotlivců či zájmových skupin.
"Moje modlitba u příležitosti Světového dne sdělovacích prostředků bude za to, aby muži a ženy pracující v médiích splnili svou úlohu při boření zdí, které nepřátelstvím rozdělují náš svět, zdí, které oddělují lidi a národy jeden od druhého, živeny neporozuměním a nedůvěrou," uzavírá papež své letošní poselství.