Ježíš jde na poušť. Nepotřebuje obrácení, ale musí jako člověk projít touto zkouškou

První neděli postní poukazuje evangelium na témata pokušení, obrácení a dobré zvěsti. Evangelista Marek píše: »Duch vyvedl Ježíše na poušť. Byl na poušti čtyřicet dní a byl pokoušen od satana« (Mk 1,12-13). Ježíš jde na poušť, aby se připravil na svoje poslání ve světě. Nepotřebuje obrácení, ale musí jako člověk projít touto zkouškou jednak kvůli Sobě, aby splnil vůli Otce, a jednak kvůli nám, abychom obdrželi milost přemoci pokušení.

Čelit Zlému pomocí modlitby

Tato příprava spočívá v boji proti duchu zla, tzn. proti ďáblu. Také pro nás je postní doba duchovním „zápasem“, duchovním bojem. Jsme povoláni čelit Zlému pomocí modlitby, abychom jej byli s  Boží pomocí schopni přemáhat ve svém každodenním životě. Víme, že zlo je, bohužel, činné v našem bytí i kolem nás, kde se projevuje násilím, odmítáním druhého, uzavřeností, válkami a nespravedlností. To všechno jsou skutky Zlého, zla.

Nikdy nejsme dostatečně orientováni směrem k Bohu

Hned po pokušeních na poušti začíná Ježíš hlásat evangelium, tedy dobrou zvěst, která vyžaduje od člověka obrácení a víru. Říká: »Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království« a potom nabádá: »Obraťte se a věřte evangeliu« (v.15), to znamená věřte této dobré zprávě, že se přibližilo Boží království. Ve svém životě potřebujeme obrácení neustále, každý den, a církev nás vybízí, abychom se za to modlili. Nikdy totiž nejsme dostatečně orientováni směrem k Bohu a svoji mysl a srdce musíme neustále směřovat k Němu. K tomu je třeba odvahy odmítnout všechno to, co nás odvádí z cesty, totiž podvržené hodnoty, které nás matou a lstivě vtahují do našeho sobectví. Máme naopak důvěřovat Pánu, Jeho dobrotě a plánu, který má Jeho láska s každým z nás. Postní doba je časem pokání. Ano, ale nikoli dobou smutku! Je časem pokání, není časem smutku, zármutku. Je to radostné a seriózní úsilí, abychom se svlékli ze svého sobectví, ze starého člověka, a obnovili se podle milosti svého křtu.

Jedině Bůh nám může darovat pravé štěstí

Jedině Bůh nám může darovat pravé štěstí. Marné je ztrácet čas a hledat je jinde: v bohatstvích, rozkoších, moci, kariéře.... Boží království je realizací všech našich tužeb, protože je současně spásou člověka i slávou Boha. Tuto první neděli postní jsme povoláni vyslyšet a přijmout tuto Ježíšovu výzvu k obrácení a víře v evangelium. Jsme vybízeni vydat se na usilovnou pouť k Velikonocům, abychom stále více přijímali milost od Boha, který chce proměnit svět v království spravedlnosti, pokoje a bratrství.

Nejsvětější Maria ať nám pomůže žít tuto postní dobu ve věrnosti Božímu Slovu a v ustavičné modlitbě, jako to činil Ježíš na poušti. Není to nemožné! Jde o to prožívat každý den s přáním přijmout lásku, která přichází od Boha a chce proměnit náš život i celý svět.