V postní době jsme podněcováni k tomu, abychom vychovali svá srdce k touze a lásce k Bohu. Jak říká svatý Augustin: „Bůh – tato jediná slabika je vším, po čem toužíme“ 

Bůh je tajemstvím našeho štěstí

Kříž je zjevením lásky i pro nás - muže a ženy této doby. Bůh je láska, a jeho láska je tajemstvím našeho štěstí. Ke vstupu do tohoto tajemství však neexistuje jiná cesta než odevzdání se, darování se. „Kdo chce jít za mnou ať zapře sám sebe, vezme svůj kříž a následuje mě“ (Mk 8,34).

Stezky návratu k Bohu

Postní doba nás vede k zamyšlení a modlitbě. Vybízí nás docenit pokání a oběť kvůli odmítnutí hříchu, zla a přemožení sobectví. Modlitba, půst, pokání a skutky lásky k bližním se stávají duchovními stezkami návratu k Bohu jako odpověď na opakované výzvy k obrácení.

Darujme Kristovu lásku svému okolí

Vstupme do Kristovy školy chápavě, abychom se naučili, jak darovat jeho lásku bližním, zejména těm, kteří prožívají nějaké soužení a trpí. To je poslání každého Kristova učedníka. Ke splnění tohoto poslání je ale nezbytné setrvávat v naslouchání jeho Slovu a vytrvale se sytit jeho Tělem a Krví v eucharistii.
 
Zpracováno podle promluvy Benedikta XVI. na Popeleční středu 2006.
Čerpáno z webu české sekce Radia Vatican www.radiovaticana.cz
Další texty k tématu Postní doba naleznete zde