V kněžském semináři jsme chodili k psychologovi

Když jsem byl v kněžském semináři, chodili jsme k psychologovi. Psycholog mi povídá: „Tak mi o sobě něco řekni.“ Odpověděl jsem: „Cítím se jako apoštol Petr, který ale chce být Janem.“ Svatý Petr byl hlasitý a často impulzivní, ale svatý Jan byl mírný a laskavý. Vždycky jsem měl rád apoštola Jana. Miluji způsob, jak se Jan choval a jak mluvil. Nicméně jsem Petr. Jsem upovídaný a často řeknu něco, co se nehodí. Dělám hlouposti.

Petr byl celkem drsný chlapík

Svatý Petr byl muž, který chyboval, přesto si ho Bůh vybral, aby vedl jeho církev. Byl  to celkem drsný chlapík. Byl rovněž hříšný. Petr zradil Ježíše jako Jidáš. Ale i přesto si Petra Bůh vyvolil, aby vedl jeho církev. Mezi Petrem a Jidášem je pouze jeden rozdíl: pokání. Oba zradili Krista, ale rozdíl mezi nimi spočíval v tom, že se hříšný Petr kál, kdežto Jidáš propadl zoufalství. Jidáš a Petr seděli u Ježíšových nohou celé roky. Ale i přesto, že mu seděli u nohou, selhali. Jen to, že trávíte s Ježíšem čas, ještě neznamená, že budete dokonalí. Když vy i já následujeme Krista, stále ještě potřebujeme pokání.

Ježíš vrací Petra "do hry"

Po vzkříšení si pak Ježíš bere Petra stranou (J 21, 15-19). Ježíš chce, aby Petr prožil pokání, ale také, aby pocítil vykoupení. Nechce Petrovi jen odpustit, ale také ho napravit.  Ježíš by mohl říct: „Tak dobře, Petře, můžeš být i nadále jedním z mých následovníků, ale protože jsi to skutečně zpackal, někam laskavě zalez a tam už, prosím tě, zůstaň až do konce života.“ Ale takhle Ježíš nejedná. Vrací Petra zpátky do jeho poslání, a to proto, že měl Petr kajícné srdce.

Když padneme, potřebujeme se dostat pomocí Boží milosti zase zpátky. Totéž platilo i o Petrovi, jak čteme v evangeliu: „Když pojedli, zeptal se Ježíš Šimona Petra: ´Šimone, synu Janův, miluješ mne víc než ti zde?´“ Pokládá mu tutéž otázku celkem třikrát, podobně jako Petr zapřel Krista také třikrát. „Pane, ty víš … že tě mám rád.“

Mnozí lidé o sobě prohlašují, že jsou nenapravitelní

Co uděláte vy, až se vás Ježíš zeptá na totéž poté, co jste jednali nějak zle? Až příliš často bývá scénář takový, že lidé jednají nějak zle a následně o sobě prohlásí, že jsou nenapravitelní, a zaměří se pouze na sebe a na své slabosti. Ježíš to ale takhle nedělá. Pouze klade Petrovi otázku: „Miluješ mne víc než ti zde?“

Když jdete ke zpovědi, ptá se vás Ježíš na to samé. Petr tenkrát odpověděl: „Ano, Pane, ty víš, že tě mám rád.“ Načež Ježíš řekl: „Pas mé beránky.“ (J 21,15)