Pařížský kardinál Jean-Marie Lustiger byl 27.1.2005 zvláštním papežovým vyslancem u příležitosti 60. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim-Březinka v Polsku. 27. leden je mezinárodním Dnem obětí holocaustu.
Vatikán-Osvětim/VIS: Kardinál Lustiger, jehož matka v Osvětimi zahynula, zastupoval při pietním shromáždění na místě bývalého nacistického vyhlazovacího tábora papeže Jana Pavla II. Poselství vydané k této příležitosti přečetl v polském originálu apoštolský nuncius v Polsku arcibiskup Jozef Kowalczyk. Pietního shromáždění se zúčastnilo na třicet hlav států a předních světových osobností.

Svatý otec nazval události, k nimž za války v Osvětimi došlo, tragickým plodem naprogramované nenávisti a zdůraznil, že nikdy nesmíme zapomenout na miliony lidí, kteří byli bez vlastní viny vystaveni nelidskému utrpení a jejichž životy byly zničeny v plynových komorách. Papež v této souvislosti připomněl svoji návštěvu Osvětimi v roce 1979 a v památníku obětí holocaustu Yad Vashem v Jeruzalémě v roce 2000.

Svatý otec řekl již tehdy, a opakuje to se stejnou naléhavostí i dnes, že nikdo nesmí přehlížet hroznou tragédii šoa, která znamenala systematickou likvidaci židovského národa a navždy zůstává temným zločinem historie lidstva. Tato zkušenost by měla být trvalým varováním pro dnešek i pro budoucnost, aby již nikdy nezvítězily ideologie, které ospravedlňují pronásledování druhých na základě jejich původu, jazyka či víry. V této souvislosti papež apeluje především na ty, kteří ve jménu náboženství utlačují druhé a páchají teroristické činy.

Ve svém poselství připomněl Jan Pavel II. i příslušníky romského etnika, které chtěli nacisté rovněž vyhladit a zmínil i vysoký počet obětí ruského a polského národa, které padly během 2. světové války. V této souvislosti zmínil Svatý otec rovněž destruktivní ideologii komunismu, která krátce po 2. světové válce postihla řadu zemí Evropy, včetně papežova rodného Polska.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK