Vatikán. Je třeba se vrátit k apoštolskému elánu prvních křesťanských komunit, které – ač malé a bezbranné – dokázaly svým hlásáním a svědectvím rozšířit Evangelium do celého tehdy známého světa, píše Benedikt XVI. ve svém poselství k letošnímu Dni misií. Dokument byl zveřejněn včera pod názvem „Povoláni, abychom vyzařovali slovo pravdy“ (Apoštolský list papeže Benedikta XVI. Porta fidei k vyhlášení Roku víry, 11. října 2011) a nese datum 6. ledna 2012.

Svatý otec v úvodu svého poselství evokuje druhý Vatikánský koncil, který poprvé v dějinách shromáždil velký počet koncilních otců z mimoevropských kontinentů. Tito pastýři mladých církví, které se teprve utvářely, přinášeli svědectví o hlásání Krista mezi nekřesťanskými národy a v chudobě tzv. “třetího světa”. Poukazovali na nutnost evangelizace ad gentes, píše Benedikt XVI., která dodnes neztratila nic ze své aktuálnosti. Misijní poslání církve spíše naopak vystupuje do popředí s obnovenou naléhavostí, neboť je stále více lidí, kteří neznají Krista.

Pověření hlásat radostnou zvěst bylo svěřeno apoštolům, dnes tudíž biskupům. Nemůže se vyčerpat v pouhém vyslání několika kněží či laiků na misie (fidei donum), nýbrž musí zahrnout veškerou činnost místní církve. Proto vyžaduje neustálé přizpůsobování životního stylu a diecézních pastoračních plánů této zásadní dimenzi církve v dnešním překotně se měnícím světě.

Hlavní překážkou evangelizace je krize víry, která postihuje nejenom západní společnost. Víra je především darem a tajemstvím, které je třeba uchovat v srdci a za něž je třeba Pánu trvale děkovat. Kdo však obdržel tento nejdůležitější dar svého života, je povinen jej sdílet. “Běda, kdybych nehlásal evangelium”, říkal apoštol Pavel (1 Kor 9,16). Tato slova se obracejí ke každému křesťanu a všem církevním společenstvím pěti kontinentů, uzavírá Benedikt XVI. své poselství ke Dni misií, který si církev připomíná předposlední říjnovou neděli, letos tedy 21. října.

(jag)

Se svolením převzato z:
webu české sekce Vatikánského rozhlasu