Apoštolský list "Mane nobiscum Domine" byl vydán u příležitosti Roku eucharistie, který právě začíná. Tiskové středisko Svatého stolce zveřejnilo obsah listu v pátek 8.10.2004.
Vatikán/VIS: Obsah listu "Mane nobiscum Domine" (Pane, zůstaň s námi) je zarámován příběhem emauzských učedníků. Stejně jako učedníci v Emauzích i člověk dnešní doby má možnost poznat Krista při lámání chleba. Evangelijní obraz má provázet slavení Roku eucharistie. Papež Jan Pavel II. se odvolává na učení církevních otců, 2. vatikánského koncilu i na nedávno vydanou encykliku "Ecclesia de Eucharistia".

Dokument je kromě úvodu a závěru rozčleněn do čtyř kapitol.
První kapitola vychází ze závěrů koncilu a připomíná dokumenty, které osvětlují místo eucharistie v životě církve a křesťanů. Papež zde připomíná, že "Kristus není pouze středem dějin církve, ale je středem celé historie lidstva".
Druhá kapitola rozvíjí téma eucharistie jako "Tajemství světla". Sám Kristus o sobě mluví jako o "Světlu světa" a eucharistie je pro věřícího světlem, které ho uvádí do hloubky Božího tajemství. V eucharistických znameních je toto tajemství zjevné lidskému zraku. Ve III. kapitole papežského listu, nadepsané "Eucharistie, pramen a znamení společenství", se zdůrazňuje, že Ježíš dává sám sebe, aby mohl zůstávat uprostřed svých učedníků. Tato kapitola klade důraz na eucharistické společenství, jednotu každého přijímajícího s Kristem i všech přijímajících navzájem. Vrcholným výrazem společenství je nedělní mše. I té má být v příštím roce věnována náležitá pozornost.
IV. kapitola s názvem "Eucharistie princip a projekt misie" vybízí křesťany ke svědectví a díkůvzdání. Eucharistie povzbuzuje k solidaritě s druhými, učí harmonii, pokoji a novému pohledu na potřebné lidi. Další výzvou Roku eucharistie je proto zvýšená pozornost k chudým a trpícím lidem v dnešním světě.
V závěru Svatý otec připomíná, že do rámce Roku eucharistie zapadá také téma Světového dne mládeže "Přišli jsme se mu poklonit."

Rok eucharistie ohlásil papež Jan Pavel II. 10.6.2004. Jeho začátek je spojen s eucharistickým kongresem v mexické Guadalajaře, který probíhá v těchto dnech - 10. až 17.10. (Jako delegát České biskupské konference se tohoto kongresu účastní českobudějovický biskup Jiří Paďour.) Rok eucharistie bude zakončen na příštím řádném shromáždění biskupského synodu, které se má uskutečnit 2. až 29.10.2005 ve Vatikánu.



***

Se svolením převzato z: TS ČBK


***

Další texty k tématu eucharistie naleznete zde