Navigace: Tematické texty I InternetCírkevní a papežské dokumenty Beze strachu zajeďme na hlubinu internetu (Jan Pavel II., 12.5.2002)

Beze strachu zajeďme na hlubinu internetu (Jan Pavel II., 12.5.2002)

Regina coeli Svatého Otce
12. května 2002

1. V mnoha zemích, mezi nimiž je také Itálie byla přeložena slavnost Nanebevstoupení Páně na dnešek. Tímto svátkem si připomínáme, že se Kristus po svém zmrtvýchvstání ukazoval učedníkům po 40 dní (Sk 1,3); po jejich skončení je vyvedl na Olivovou horu, "byl před jejich zraky vyzdvižen a oblak jim ho vzal z očí" (Sk 1,9). Vykupitel, jenž vstal z mrtvých a vstoupil na nebe, je pro věřící kotvou spásy a posily v každodenním úsilí ve službě pravdy a míru, spravedlnosti a svobody. Svým nanebevstoupením nám otevírá cestu do blažené vlasti, ne ovšem aby nás odcizil dějinám, nýbrž aby dal našemu putování široký dosah naděje.

2. Vždyť se musíme každý den potýkat se skutečností tohoto světa. Připomíná nám to také Světový den sdělovacích prostředků, který dnes slavíme. Nedávné pokroky v komunikacích a informacích postavily církev tváří v tvář nevídaným možnostem evangelizace. Proto jsem myslel na to, abych tento rok předložil vysoce aktuální téma: Internet jako nové forum pro hlásání evangelia.

Musíme vstoupit do této moderní a stále hustší sítě komunikace s realizmem a důvěrou, přesvědčeni, že může poskytovat platné příležitosti pro šíření evangelijního poselství, je-li užívána kompetentně a s vědomím odpovědnosti. A tedy není třeba mít strach "zajet na hlubinu" tohoto nedozírného oceánu informací. Také jeho prostřednictvím lze dospět k srdcím mužů a žen nového tisíciletí.

3. Nicméně se nesmí zapomínat, že tajemstvím každé apoštolské činnosti je především modlitba. Vždyť právě učedníci po nanebevstoupení Páně žili v intenzivní modlitbě, ve večeřadle, kde očekávali Ducha svatého, jehož jim Kristus slíbil. Uprostřed nich byla Maria, Ježíšova Matka (Sk 1,14). Zatímco se připravujeme slavit příští neděli velkou slavnost Letnic, prosme spolu s Marií Ducha svatého, aby vlil do srdcí křesťanů nové misionářské nadšení a aby vedl kroky lidstva po cestě solidarity a míru.


***

Převzato z http://www.radiovaticana.cz
 


Čtení z dnešního dne: Středa 24. 4.

1. čtení Sk 12,24 – 13,5a; Evangelium Jan 12,44-50

Komentář k Sk 12,24 – 13,5a: Boží slovo se i dnes „šíří a rozrůstá“. Prosme za církev, aby měla cit k vkládání rukou a k vysílání hlásat!

Zdroj: Nedělní liturgie

Křesťanská nostalgie nefunguje

Křesťanská nostalgie nefunguje
(24. 4. 2024) Obranné křesťanské strategie jsou plodem nostalgického návratu do minulosti, což nefunguje, řekl m.j. papež František na…

Žena, která neohnula hřbet: Růžena Vacková (* 23. dubna 1901) / audio k poslechu

(22. 4. 2024) Od nacistů trest smrti, od komunistů 22 let tvrdého žaláře.

Co obsahuje vatikánský dokument Dignitas Infinita (Nekonečná důstojnost)?

(22. 4. 2024)  Co se v dokumentu píše a v čem je překvapivý?

Den Země - 22. dubna

Den Země - 22. dubna
(22. 4. 2024) 22. dubna si celosvětově připomínáme Den Země. Nejde o svátek, kdy bychom se měli stát nějakými pohanskými uctívači…

Svatý Vojtěch (23. duben)

(22. 4. 2024) Dvakrát z Čech odešel a dvakrát se vrátil. Svůj život završil mučednickou smrtí při hlásání evangelia pohanům v…

Den skautů - 24. duben

Den skautů - 24. duben
(21. 4. 2024) Na svátek sv. Jiří se připomíná Den skautů.

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)

P. Emil Kapaun (* 20. 4. 1916)
(19. 4. 2024) Emil Kapaun byl Americký katolický kněz s českými kořeny, který zahynul v zajateckém táboře v Severní Koreji v roce…