Drazí bratři a sestry, „Kristus vstal z mrtvých, aleluja!“ Od chvíle, kdy ukřižovaný Ježíš vstal z mrtvých, nemá už poslední slovo smrt, nýbrž život! A to je naše jistota. Posledním slovem tak není hrob a smrt, ale život! Proto můžeme často opakovat: „Kristus vstal z mrtvých.“ V Něm byl totiž hrob poražen a zrozen život.

Naše činy dostávají větší účinnost  než naše schopnosti

V moci Kristova vzkříšení jsme povoláni být muži a ženami podle Božího Ducha a potvrzovat hodnotu života. Budeme muži a ženami vzkříšení a života, pokud mezi událostmi, v nichž se zmítá tento svět, budeme umět prokazovat skutky solidarity a přívětivosti, živit všeobecnou touhu po míru a po lepším životním prostředí. Jde o obyčejná a lidská gesta, která však – jsou-li podporována a oživována vírou ve Zmrtvýchvstalého Pána – dostávají mnohem větší účinnost než naše schopnosti. Je tomu tak proto, že Kristus je živý a působí v dějinách skrze Ducha Svatého, vysvobozuje nás z našich ubohostí, dosahuje ke každému lidskému srdci a vrací naději komukoli, kdo je utiskován a strádá.

Nestát se obětí pesimismu, poraženectví a malomyslnosti

Panna Maria, mlčenlivá svědkyně smrti a vzkříšení svého syna Ježíše, ať nám pomáhá být průzračným znamením vzkříšeného Krista uprostřed událostí tohoto světa, aby se ti, kdo se ocitli v souženích a těžkostech, nestali obětí pesimismu, poraženectví a malomyslnosti, ale nalezli v nás bratry a sestry, kteří jim nabídnou oporu a útěchu. Kéž nám naše Matka pomáhá mocně věřit v Ježíšovo vzkříšení: Ježíš vstal z mrtvých, žije tady mezi námi, a toto je podivuhodné tajemství spásy schopné proměňovat srdce a život. Ať se přimlouvá zejména za pronásledované a utiskované křesťanské komunity, které jsou dnes v mnoha částech světa povolány k nejobtížnějšímu a odvážnému svědectví.

Zpracováno podle slov papeže Františka (17. 4. 2017)
Redakčně upraveno