Papež František: Skloňme se před těmi, které Pán svěřil do naší péče

Když se papež setkal se členy Italské biskupské konference (květen 2013), během bohoslužby pronesl meditaci, v níž mimo jiné řekl:

Ano, být Pastýři znamená věřit každý den v milost a moc, která navzdory naší slabosti přichází od Pána, a přijmout až do dna odpovědnost putovat před stádcem, volní od břemen, která brání zdravé apoštolské pohotovosti a bez kolísání vést, aby byl náš hlas rozpoznatelný jak těmi, kteří přijali víru, tak těmi, kteří dosud „nejsou z tohoto ovčince“ (Jan 10,16). Jsme povoláni osvojit si sen Boha, jehož dům nevylučuje ani jednotlivce, ani národy, jak prorocky oznámil Izaiáš (srov. Iz2,2-5).

Být Pastýři vyžaduje také ochotu putovat uprostřed a za stádcem, schopnost naslouchat mlčky příběhu toho, kdo strádá, a podporovat toho, kdo se bojí, že to nedokáže, být pozorní, pozvedat, ujišťovat a vlévat naději. Ze sdílení s maličkými naše víra sílí. Odložme tedy každou formu arogance a skloňme se před těmi, které Pán svěřil naší péči. Mezi nimi mají zvláštní místo naši kněží. Zvláště pro ně ať zůstanou naše srdce, naše ruce a naše dveře otevřené za všech okolností.
Drazí přátelé, vyznání víry, které dnes společně obnovujeme, není formální úkon, nýbrž obnova naší odpovědi na povolání „následuj mě“, kterým se končí Janovo evangelium (21,19), uspořádej vlastní život podle Božího plánu a odevzdej se všecek Pánu Ježíši. Odtud prýští ono rozlišování, které poznává a bere na sebe myšlenky, očekávání a potřeby lidí naší doby.

Řekl mimo jiné Svatý otec při bohoslužbě slova spojené se slavnostním vyznáním víry konaným dnes Italskou biskupskou konferencí v rámci probíhajícího Roku víry v bazilice sv. Petra. Petrův nástupce zakončil svoji meditaci zásvětnou modlitbou k Matce Boží:

Mlčenlivá matko, která střežíš Boží tajemství,
osvoboď nás od nynější modloslužby, ke které se odsuzuje ten, kdo zapomíná.
Očisti oči Pastýřů kapkami paměti
a vrátíme se ke svěžesti počátků církve, která prosí a kaje se.

Matko krásy, která vyrůstá z věrnosti každodenní práci,
probuď nás z apatie lenosti, malichernosti a poraženectví.
Oděj Pastýře oním soucitem, který sjednocuje a integruje, 
a objevíme radost z církve sloužící, pokorné a bratrské.

Něžná Matko, která zahrnuješ trpělivostí a milosrdenstvím, 
pomoz nám spálit stesky, netrpělivost a rigiditu toho, kdo nezná sounáležitost.
Přimluv se u svého Syna, aby byly přičinlivé naše ruce, naše nohy a naše srdce,
a budeme stavět církev na pravdě v lásce.

A budeme Boží lidem putujícím do království.
Amen.

PLNÉ ZNĚNÍ meditace papeže Františka je ZDE
23.5.2013