Bůh mi svěřil úkol, který neobdržel nikdo jiný

Bůh mě stvořil a svěřil mi úkol, který neobdržel nikdo jiný. Mám své poslání – i kdybych je třeba v tomto životě nepoznal, bude mi odhaleno v tom příštím… Jsem součástí velikého díla, jsem článkem řetězu, pojítkem mezi lidmi. Bůh mě nestvořil bezdůvodně. Jen tehdy, nechám-li se jím vést a sloužit mu podle svého povolání, mohu i - nevědomě - činit dobro, konat jeho dílo, být andělem pokoje a hlasatelem pravdy na svém místě.

Bůh nic nedělá zbytečně

Chci mu tedy důvěřovat. Ať jsem čímkoliv a ať se nacházím kdekoliv, nikdy nebudu odvržen. Bůh nic nedělá zbytečně, on může prodloužit můj život nebo jej zkrátit, on sám ví, co je třeba. Může mi vzít přátele, může mě uvrhnout mezi cizince, může způsobit, abych se cítil opuštěn a na duchu skleslý, může skrýt mou budoucnost – přesto jedině on ví, co je třeba.

Bůh ví, kde je mé štěstí

Bůh ví, v čem spočívá mé největší štěstí, já to však nevím. Neexistují pravidla toho, co je šťastné a dobré, a to, co vyhovuje jednomu, se pro druhého nehodí. Velmi se liší způsoby, kterými lze dosáhnout dokonalosti, a pro každého je vhodný jiný lék. Bůh nás tedy vede zvláštními cestami. Víme, že si přeje, abychom byli šťastní, ale nevíme, v čem naše štěstí spočívá ani jak ho dosáhnout. Musíme to tedy nechat na něm… Můj Bože, bezvýhradně se odevzdávám do tvých rukou. Ať už bohatství nebo bída, radost či žal, přátelství nebo ztráta blízké osoby, čest nebo ponížení, zpráva dobrá nebo špatná, pohodlí nebo nepohodlí, tvá přítomnost nebo ztráta tvé přízně, to vše je pro mě dobré, pokud to pochází od tebe. Ty jsi Moudrost a ty jsi Láska – co víc bych si mohl přát?

Krok za krokem

Řiď se svým světlem navzdory všem obtížím a ono tě povede tak daleko, že tam nelze dohlédnout. Abrahám uposlechl volání a vydal se na cestu, aniž by věděl, kam putuje. Stejně tak my, následujeme-li hlas Boží, budeme krok za krokem přivedeni do nového světa, o kterém jsme předtím neměli ani tušení. Tak laskavý záměr s námi má Bůh: dává, ne však najednou, ale podle míry a období, moudře.