Lepší svět se nedá vystřílet. 
Lepší člověk  a lepší budoucnost
se nedají vynutit násilím ...
( „Otec Karel“ Fořt z náboženského vysílání  Radia Svobodná Evropa RFE)

Díky Gestapu knězem

fofo: Michal NěmečekPři věznění Gestapem padlo moje rozhodnutí stát se knězem. Uvědomil jsem si, že moje mladické sny o partyzánské válce byly naivní. Poznal jsem, že moje cesta musí být jiná. Svět totiž nabízí dva typy vůdců a „spasitelů“ k následování: na jedné straně hrdlořezy a vrahy, jako byl Hitler či Stalin, a na druhé toho, který neprolévá krev milionů nevinných lidí, ale jde sám na smrt pro druhé - Ježíš z Nazareta. 

A tak jsem ve vězeňské cele našel své povolání. Pochopil jsem, že lepší svět se nedá vystřílet (i když nezavrhuji ozbrojený odpor proti tyranům, jako byl Hitler). Pochopil jsem, že lepší člověk a lepší budoucnost se nedají vynutit násilím, nýbrž vychovat, vytrpět, prožít. Není to cesta krvavých revolucí, ale Ježíšova cesta „revoluce srdcí“. 

Doma neměli žádné sympatie ke kněžství …

Doma moje rozhodnutí pro kněžství přijali velmi rozdílně. Tatínek nebyl proti, možná byl dokonce rád, ale maminka se rozplakala. Ptal jsem se: „Mami, proč pláčeš?“ – „Já jsem se těšila, že z tebe bude slušnej člověk,“ odvětila. Maminka totiž neměla pro kněžství žádné velké sympatie ...

Nejde o to  všechno zlo zničit.
Jde o to,  probudit v lidech ty lepší stránky.  
Jedině tak se dá svět změnit k lepšímu.

 

Zpracováno podle knihy:
Život voněl člověčinou,  Karel Fořt v rozhovoru s Janem Paulasem,
kterou vydalo Karmelitánské nakladatelství.
Několik kapitol z knihy naleznete zde.

Otec Karel Fořt z Radia Svobodná Evropa RFE odpovídal on-line