Náš život je poutí.
Cestou jsme osvěcováni světly...

O slavnosti Zjevení Páně („Tří králů“) hledíme na zkušenost mudrců, kteří následováním hvězdy nalézají Světlo. Hvězda, která se jim ukázala na nebi, zažehla v jejich mysli a srdci světlo, které je podněcuje, aby hledali velké Světlo Kristovo. Mudrcové věrně následují světlo, které prostupuje jejich nitro, a setkávají se s Pánem.

Cesta mudrců z Východu symbolizuje úděl každého člověka. Náš život je poutí. Cestou jsme osvěcováni světly, abychom nalezli plnost pravdy a lásky, kterou my křesťané rozpoznáváme v Ježíši, Světlu světa. Důležité je bdít a naslouchat Bohu, který k nám neustále mluví. Jak praví Žalm: „Svítilnou mým nohám je tvé slovo a světlem mé stezce“ (Žl 119,105). Zvláště naslouchání evangeliu, jeho četba, rozjímání o evangeliu, které se tak stává naším duchovním pokrmem, nám umožňuje setkat se s živým Ježíšem a učinit zkušenost s Ním a Jeho láskou.

Bůh se ukázal lidstvu
v tváři Dítěte

Na slavnost Zjevení Páně si připomínáme, jak se Ježíš ukázal lidstvu v tváři Dítěte a vedle sebe vnímáme mudrce jakožto prozíravé průvodce na cestě. Jejich příklad nám pomáhá pozvedat zraky ke hvězdě a sledovat velké touhy svého srdce. Učí nás nespokojovat se s průměrností života „malé kocábky“, nýbrž nechávat se vždy podmaňovat dobrem, pravdou a krásou - Bohem, který je tím vším a vždy více!

Příklad mudrců nás také učí nenechat se klamat zdáním, tím, co je pro tento svět velké, moudré a mocné. Netřeba se u toho zastavovat. Je zapotřebí střežit víru. V této době je důležité chránit víru. Je třeba jít dál, překročit tmu, vábení Sirén, překročit zesvětštění a jeho četné dnešní formy a jít do Betléma, tam, kde v jednoduchosti domu na periferii, mezi maminkou a tatínkem oplývajícími láskou a vírou září Slunce, které vzešlo z výsosti, Král veškerenstva.

Hledejme podle příkladu mudrců Světlo
a opatrujme víru.
Ať se tak stane.

Papež František