Otevřme dveře Duchu

Boží novost se nepodobá světským novotám, které jsou všechny provizorní, pomíjejí a stále se hledají další. Novost, kterou dává Bůh našemu životu je definitivní, a nejenom v budoucnosti, až budeme s Ním, ale také dnes. Bůh všechno tvoří nové, Duch svatý nás doopravdy přetváří a chce také skrze nás přetvořit svět, ve kterém žijeme. Otevřeme dveře Duchu, nechme se od Něho vést, dovolme, aby z nás nepřetržité Boží působení učinilo nové muže a ženy, oživené Boží láskou, kterou nám dává Duch svatý. 

Vždycky budeme potkávat překážky

Putování církve i naše osobní křesťanské putování není vždycky snadné, střetává se s těžkostmi a soužením. Následovat Pána, nechat, aby Jeho Duch přetvořil naše šedé zóny, naše jednání, které nejsou podle Boha, a obmyl naše hříchy, je cestou, která naráží na mnohé překážky mimo nás, tedy ve světě, ale také uvnitř nás, v našem srdci. Těžkosti a soužení jsou součástí cesty vedoucí ke slávě Boží, jako u Ježíše, který byl oslaven na kříži. V životě je budeme vždycky potkávat! Neklesejme na mysli! Máme sílu Ducha svatého, která přemáhá protivenství.

Nejsme vyvoleni kvůli drobnostem!

A nyní výzva, se kterou se obracím ke všem: buďte stálí na cestě víry a pevní v naději Páně. Tady spočívá tajemství našeho putování! On nám dává odvahu jít proti proudu. Slyšte dobře, mladí: jděte proti proudu, prospívá to srdci. Chce to odvahu, ale On nám ji dává! Neexistují těžkosti, soužení a neporozumění, ze kterých bychom měli mít strach, zůstaneme-li sjednoceni s Bohem jako ratolesti s vinným kmenem, neztratíme-li přátelství s Ním a budeme-li mu v našem životě dávat stále více prostoru. A to i tehdy a zejména, cítíme-li se chudí, slabí a hříšní, protože Bůh dává sílu naší slabosti, bohatství naší chudobě a obrácení našemu hříchu. Pán je tak milosrdný: vždycky, když se na Něho obrátíme, odpustí nám. Mějme důvěru v činnost Boží! S Ním můžeme činit velké věci, On nám dá pocítit radost z toho, že jsme Jeho učedníci, Jeho svědkové. Vsaďte na velké ideály, na velké věci. My křesťané nejsme vyvoleni Pánem kvůli drobnostem. Jděte vždycky dál, k velkým věcem. Dejte život velkým ideálům!

Boží novost, soužení v životě, stálost v Pánu. Rozevřeme bránu svého života Boží novosti, kterou nám dává Duch svatý, aby nás přetvořil, učinil silnými v souženích, posílil naše sjednocení s Pánem a naše stálé trvání v Něm – to bude opravdová radost!