„Ten Toufar udělal z místních obyvatel věřící lidi!“
(komunista Hoskovec
o
kresní osvětový inspektor)

Jen obyčejný kněz

Kostel v Čihošti - v působišti Josefa Toufara / foto IMAJosef Toufar nebyl nijak nadaný kazatel, nebyl ani zručný, ani sportovec, ani intelektuál, navíc neměl zdravé srdce. Byl ale bláznem pro Krista, neohlížel se na to co neumí, nesrovnával se s druhými lidmi. Šel ale houževnatě za svým cí Kristem se svými vlastními hřivnami, obdarováními i slabostmi. Svou sílu nacházel u Boha, v modlitbě. Jen tak mohl přinést trvalý užitek.

Svoji kněžskou práci završil v Čihošti, kde koncem roku 1949 došlo k události - pohybu křížku na oltáři - tzv. "Čihošťskému zázraku". Tato událost vyvolala pozdvižení – jak u lidí, tak u komunistů, kteří již rok vládli naší zemi. Do Čihoště začalo proudit velké množství lidí. Komunisté běsnili. Koncem ledna 1950 byl Josef Toufar zatčen a odvezen do Valdic, kde ho další měsíc komunističtí vyšetřovatelé týrali a vyslýchali brutálním způsobem až k jeho mučednické smrti.

Zpracováno podle knihy: Miloš Doležal, Jako bychom dnes zemřít měli,
vydala Nová tiskárna Pelhřimov 2012.
Redakčně upraveno, doplněno.

Číhošť - geografický střed České republiky

Čihošť je geografický střed České republiky, zároveň byla Číhošť působištěm umučeného kněze Josefa Toufara. / foto IMAObec Číhošť je geografickým středem České republiky: symbolika, která mluví sama za sebe! Číhošť - srdce naší vlasti. Odkaz Josefa Toufara se může stát středobodem pro obnovu naší vlasti. Odkaz Josefa Toufara je výzvou, abychom se nesoutředili jen na to čeho se nám nedostává, nereptali nad tím, "co nefunguje", ale abychom využívali svých obdarování k obnově společnosti a církve. Odkaz Josefa Toufara je zároveň výzvou, abychom nepodléhali žádnému totalitnímu myšlení a nenechali se svést a ovládnout žádnou ideologií.

Ten, který se nesoustředil se na to, co neumí, nezná, nedovede, ale přijal hřivny, které měl, a těm dal s pomocí Boží vzrůst - právě ten se stal Božím nástrojem obnovy života z víry. Žádný člověk totiž není bezvýznamnou figurkou na šachovnici Boží.

 

Josef Toufar (14.7.1902- 25.2.1950)
Podrobnější informace o Josefu Toufarovi zde.

 

Čihošť - působiště Josefa Toufara / foto IMAČihošť - působiště Josefa Toufara. Kazatelna. / foto IMAČíhošť - působiště Josefa Toufara, křížek na oltáři / foto IMAČíhošť - působiště Josefa Toufara. Kněží v kostele. / foto IMA  Josef Toufar hrob - Číhošť / foto -IMA- Josef Toufar hrob - Číhošť / foto -IMA-

 Číhošť - působiště Josefa Toufara / foto IMA