Dokonalost spočívá v tom, abychom plnili Boží vůli a abychom byli tím, čím nás Bůh chce mít. (sv. Terezie od Dítěte Ježíše)

Satan chce podstrčit do našeho srdce představu o Bohu jako o našem konkurentovi, který s námi soupeří, nepřeje si naše štěstí a nedovoluje nám uplatňovat vlastní svobodu. Tak vylíčil Boha prvním lidem v ráji. Od té chvíle nás důvěra opravdu stojí značné úsilí. 

V těžkých zkouškách všedního života nás Bůh staví před pravdu, jak velice jsme pořád ještě připoutáni k vlastním představám, jak silně jsme zaměřeni na sebe, a ne na jeho předvídavou moudrost. Jenom těžké životní okamžiky nám dokážou odhalit tuto pravdu. Pokoření, utrpení, únava a zpochybňování ze strany druhých – to všechno nám pomáhá k lepšímu sebepoznání. Dokonce i drobné nepříjemnosti nám prozradí naši skrytou vnitřní vzpouru a dají nám na srozuměnou, jak těžko se smiřujeme s něčím, co zasahuje náš život a co boří naše plány a záměry. Nesmírně trpíme, pokud se nenaplňuje to, co jsme si sami vysnili a naplánovali.