Umět se odpoutat

V květnu si připomínáme jednoho z apoštolů – svatého Filipa. Je o něm několik zmínek v evangeliích. Učedník Jana Křtitele poznal Ježíše. Bez váhání odešel za ním. Rozpoznal, že Ježíš je důležitější pro vztah k Bohu. Neotálel a vydal se na cestu plnou nechápavosti a dotazů, zkoušek věrnosti a nároků na vytrvalost. Volil to cennější, i když mnohému nemohl hned porozumět. Tak to v životě chodí. Je snadnější zůstávat v osvědčených stopách a bránit se vyrušení, které žádá jiný způsob, jak vyjít ze zaběhlých kolejí. Neučený Filip dovedl dobře rozlišit a uměl se odpoutat. 

Méně slov, více osobní blízkosti

I my máme šanci zvolit lepší a účinnější následování Mistra, který žádá jen to, co sám v pokoře a odevzdanosti koná. Není sfingou útrpně zírající na křehkost a vady svých následovatelů. Dodává sebevědomí, že být celoživotním učedníkem nic neubírá naší svobodě a důstojnosti. Žijeme ve světě, kde se to hemží suverény šířící okolo sebe falešný nadhled a dojem, že mají klíč k řešení všech zapeklitostí obyčejného všedního života. Křesťan nepotřebuje opírat své jistoty o domnělé „idoly“ neznající překážek pro dosažení svých cílů. Nevnímá své celoživotní učednictví jako obruč, která svírá a dusí.  Filip doprovodil k Ježíšovi Natanaela. Pomohl mu, aby se rozhodl, jakou další etapu svého pozemského putování zvolí. Nenutí, nepřesvědčuje, ale jde s ním. Výborný příklad citlivého vnímání toho, kdo hledá. Méně slov, více osobní blízkosti bez požadavku vázat na sebe místo na Mistra.

Přijmout Mistra se vším všudy

Našli bychom více podnětů ze stručných zpráv o Filipovi. Lámeme si hlavu, jak přivést vzdálené a neznalé k prameni. Učeně mudrujeme a zkoumáme metody. Možná, že zapomínáme na to nejpodstatnější: přijmout Mistra se vším všudy a nezužovat jeho poslání na pár důležitých mravních zásad. On je Mistr otevírající cestu k milosrdnému Otci.

Mons. Václav Malý, pomocný biskup

Se svolením převzato z Acta Curiae 5/2017