"Pán s vámi"
Nejde o zbožné přání, ale o skutečnost

Na začátku slavení eucharistie - po znamení kříže - pokračuje slavení eucharistie vzájemným pozdravem kněze a věřících. V pozdravu „Pán s vámi“ nejde o zbožné přání, ale o skutečnost. Jde o vyznání víry, že Pán je stále s námi a bude s námi až do skonání věků: on je ten prorokovaný Emmanuel, což znamená „Bůh s námi“.

Zvolat „Pán s vámi“ a odpovědět „i s tebou“ znamená tedy vyznat víru, že Pán s námi zcela spojil svůj život a že chce s námi prožívat všechno, čím žijeme, proměnit náš život v bohoslužbu a oslavu Otce. Tímto pozdravem vstupujeme vědomě do Boží přítomnosti.

Pán s vámi
Celkem čtyřikrát

Během celého slavení eucharistie se tento pozdrav ozve celkem čtyřikrát: v úvodu, před četbou evangelia, před eucharistickou modlitbou a před závěrečným požehnáním. Ve všech těchto okamžicích si máme uvědomit přítomnost živého Pána uprostřed nás: ve společenství, v evangeliu, v eucharistii... a na závěr i skutečnost, že on slíbil být s námi po všechny dny, tedy i v našem poslání ve světě.

Možná někdy na bohoslužbu přicházíme neklidní, plní předsudků a svých nároků. Nemusí nám být milé, že je tam člověk, s nímž nemáme vyrovnané účty nebo je nám prostě nepříjemný. Neměli bychom ale odcházet stejní, nebo dokonce ještě zatvrzelejší, než jací jsme přišli. Proto je důležité přijít na mši svatou včas a začít ji slavit s plným vědomím toho, co se zde děje.